Waya
 
hr
 
 
 
Probiotici WAYAWAYA LGG kapiWAYA LGG kapsule

Pitanja

Prikaži sve / Skrij sve

fold faq

Što su prebiotici?

Prebiotici su neprobavljeni sastojci hrane (oligosaharidi) koji povoljno djeluju na zdravlje čovjeka tako što potiču rast jedne ili više bakterijskih vrsta koje su normalno prisutne u crijevima. Mikroorganizmi crijevne mikroflore proizvode naime enzime koji omogućuju probavu prebiotika i zato ih mogu potrošiti kao nutrijente.

Prebiotici se nalaze osobito u neobrađenoj biljnoj hrani, a danas se često dodaju prehrambenim proizvodima. Prebiotici koji se najčešće dodaju hrani jesu inulin i oligofruktoza.

fold faq

Zar bakterije nisu nešto loše?

Bakterije su velika skupina jednostaničnih i većinom mikroskopskih živih organizama. Žive posvuda: u zemlji, vodi, zraku, a ljudski organizam za njih je odličan domaćin. Probavni sustav djeluje u suživotu s brojnim bakterijama koje puno pridonose normalnoj probavi. Poznajemo dobre ili korisne bakterije i štetne bakterije.

U našem probavnom sustavu prisutan je golem broj bakterija (čak 1014) koje nazivamo crijevna mikroflora, to su korisne i tijelu svojstvene bakterije. Nužno su potrebne za zaštitu našeg tijela od štetnih čimbenika, potiču naš imunološki sustav i imaju značajnu ulogu u dobivanju nutrijenata.

fold faq

Što je crijevna mikroflora i zašto je važno da je održavamo zdravom?

Crijevnu mikrofloru čine brojne bakterije i ona je prvi kontakt našega tijela s vanjskim svijetom. Djeluje kao zaštitni sloj u crijevima koji sprječava ulaz štetnim čimbenicima u naše tijelo (bakterijama, virusima, parazitima…); također sudjeluje s crijevnim imunološkim sustavom u obrani od nametnika.

U crijevima se nalazi čak 70% svih imunoloških stanica tijela. Kod nepravilne prehrane, liječenja antibioticima, stresa, putovanja i napora može se poremetiti ravnoteža crijevne mikroflore, a posljedica su različite probavne i zdravstvene tegobe. U tim slučajevima možemo si pomoći na prirodan način dodavanjem probiotičkih kultura i tako uspješno smanjiti, odnosno otkloniti tegobe bez nuspojava.

fold faq

Zašto je potrebna prethodna aktivacija kultura mikroorganizama?

Priprema napitka

Priprema dodatka prehrani WAYA

Kulture mikroorganizma su živi organizmi. Kako bi  »preživjele« u prahu, tableti ili kapsuli 2 godine na sobnoj temperaturi, obrađene su posebnim postupkom koji se zove liofilizacija. Liofilizacija ili sušenje zamrzavanjem jest postupak kojim se odstranjuje voda iz bioloških i organskih tvari koje bi se zagrijavanjem oštetile, a istodobno se zadržava njihova struktura i sastav. Tim postupkom probiotičke bakterije prelaze u fazu mirovanja, latentno stanje.

Da bi bakterije djelovale u našem tijelu, moraju biti aktivne. Prije primjene probiotički prah moramo otopiti u neutralnoj hladnoj tekućini (voda, mlijeko, jogurt, sok) da im time omogućimo da se aktiviraju i tako povoljno djeluju na crijeva. Ako te bakterije prijeđu neaktivirane u želudac, gdje je vrlo kisela okolina, koja je za njih neugodna, te bakterije neće preživjeti u tolikoj mjeri kao što bi u neutralnim uvjetima.

fold faq

Smiju li osobe s celijakijom uzimati dodatke prehrani WAYA®?

Dodatci prehrani WAYA® ne sadrže gluten te ih mogu uzimati i osobe s celijakijom.

fold faq

Smiju li osobe s intolerancijom na laktozu uzimati dodatke prehrani WAYA®?

Dodatci WAYA® sadrže laktozu samo u tragovima, zato ih mogu uzimati i osobe koje ne podnose laktozu.

fold faq

Smiju li osobe s alergijom na kravlje mlijeko uzimati dodatke prehrani WAYA®?

Dodatci prehrani WAYA® sadrže mliječne bjelančevine pa ih ne preporučujemo osobama alergičnima na mlijeko.

fold faq

Kako djeluju antibiotici na našu crijevnu mikrofloru?

Antibiótik, iz grčkih riječi Άντί (anti, protiv) i βίος (bios, život), označava kemijski spoj koji uzrokuje smrt mikroorganizama kao što su bakterije, gljivice i praživotinje, odnosno usporava njihov rast. Antibiotici ne selektiraju korisne i štetne bakterije, već uništavaju sve.

Tako antibiotici narušavaju ravnotežu crijevne mikroflore, a preživljavaju samo one bakterije koje su otporne na djelovanje antibiotika, npr. Clostridium difficile. Ta se bakterija zatim može previše razmnožiti u crijevima i kod čak 39% ljudi izazvati različite probavne tegobe: nelagodu u trbuhu, mučninu, proljev…

fold faq

Zašto su u crijevima uopće potrebne bakterije?

Crijevne bakterije, kojih ima oko 500–1000 vrsta, prije svega se nalaze u debelom crijevu. Brojne su od tih bakterija korisne, ali ima i štetnih. Korisne su one koje nam pomažu metabolizirati hranu u sastojke koji su važni za ljude: kratkolančane masne kiseline, mliječnu kiselinu i neke vitamine (B i K). Također usporavaju rast štetnih vrsta bakterija i aktiviraju crijevni imunološki sustav. Štetne bakterije uzrokuju truljenje crijevnog sadržaja i stvaraju otrovne tvari.

U zdravim crijevima nalaze su štetne i korisne bakterije u prirodnoj ravnoteži, zato njihove prisutnosti i djelovanja najčešće nismo svjesni.

fold faq

Koliko dugo možemo sami liječiti proljev kod djeteta?

Ako proljev traje više od dva dana, treba posjetiti liječnika. Ako je proljev težak ili ako ga prate visoka temperatura, jaki bolovi u trbuhu i krvava stolica, morate odmah posjetiti liječnika.

fold faq

Što je proljev?

O proljevu – dijareji – govorimo kod iznenadnog i čestog izlučivanja rjeđe stolice. Proljev obično možemo smiriti sami, a ako traje nekoliko dana, osobito kod djece, nužan je razgovor s liječnikom. Proljevi mogu nastati zbog infekcije virusima, bakterijama ili parazitima. Uzrok proljeva izazvanog bakterijama najčešće je otrovanje hranom ili vodom i takvi proljevi mogu se pojaviti kod kuće i na putovanjima.

Osim proljeva mogući su i drugi simptomi, npr. grčevi u trbuhu, povišena temperatura, glavobolja i povraćanje. Pri pojavi proljeva poremećena je ravnoteža crijevne mikroflore, prevladavaju štetne bakterije i to uzrokuje probavne smetnje poput proljeva.

fold faq

Što je proljev na putovanju?

Zbog promjene okoline, prehrane i prehrambenih navika na godišnjem odmoru, odnosno na putovanjima obično imamo tegobe s probavom (nadimanje, proljev, zatvor). Probavne tegobe može izazvati promijenjena, ali bezopasna bakterijska flora okoline. Možemo se također zaraziti hranom ili vodom inficiranom fekalijama.

Proljev na putovanju, odnosno godišnjem odmoru jest akutni proljev kod kojega se izlučuje tekuća stolica više puta na dan. Proljev se obično javlja u prvom tjednu putovanja ili boravka u drugoj okolini i obično nestaje unutar tri do pet dana (samo kod infekcije parazitima može trajati više od mjesec dana). Prate ga povišena tjelesna temperatura, grčevi u trbuhu, povraćanje, glavobolja, umor i rjeđe stolica sa sluzi ili krvlju.

fold faq

Koliko je često pražnjenje crijeva kod blagog proljeva, odnosno kada možemo govoriti o teškom proljevu?

Proljev se može razvrstati u tri kategorije: blagi, umjereni i teški. Kod blagog proljeva stolica se izlučuje do tri puta na dan, krvni tlak je normalan, bolesnik pri ustajanju iz kreveta ili stolice nema vrtoglavicu.

Kod umjerenog proljeva stolica se izlučuje četiri do pet puta na dan, prilikom mijenjanja položaja bolesnik ima blagu vrtoglavicu, a može imati i visoku temperaturu (38 °C).

Kod teškog proljeva bolesnik izlučuje stolicu šest do devet puta na dan, može imati visoku temperaturu, nizak krvni tlak, brzo kucanje srca, bolove u trbuhu, općenito je onemoćao, brzo diše ili ima smetnje svijesti.

 

fold faq

Što učiniti kod proljeva?

Proljevi mogu nastati zbog infekcije virusima, bakterijama ili parazitima.

Najčešće se inficiramo hranom ili vodom. Otrovanja hranom najčešća su kad pojedemo otrov koji je u hrani nastao prije jela. Bolesti koje nastaju zbog konzumacije zdravstveno neprimjerene hrane vjerojatno su jedan od najčešćih uzroka akutnih bolesti uopće.

Kako si kod proljeva možemo pomoći sami:

  • nužno je sprječavanje i otklanjanje gubitka tekućine i mineralnih tvari u organizmu – uzimajte rehidracijsku otopinu koja sadrži elektrolite i šećere, a može se kupiti u ljekarni
  • prehrana – jedimo hranu sa što manje vlakana (riža, banana, krumpir), izbjegavajmo masnu i začinjenu hranu
  • kulture mikroorganizma– mliječnokiselinske bakterije dio su normalne crijevne mikroflore i osiguravaju normalnu ravnotežu crijevne mikroflore te time sprječavaju razmnožavanje štetnih i uvjetno štetnih bakterija, povećavaju obrambenu sposobnost crijevne sluznice
  • antimikrobni lijekovi – antibiotici se uzimaju kod teških oblika proljeva, kod bolesnika sa smanjenom obrambenom sposobnošću organizma i infekcija koje su izazvali paraziti
  • antiperistaltici – lijekovi koji smanjuju peristaltiku crijeva daju se kod dugotrajnog i obilnog proljeva
  • aktivni ugljen – na sebe apsorbira mikroorganizme koji su izazvali proljev
fold faq

Koje su preventivne mjere za sprječavanje probavnih tegoba na putovanjima?

Najvažnija mjera za sprječavanje proljeva na putovanju jest pridržavanje higijenskih mjera i izbjegavanje zaražene hrane ili vode. Preporučujemo pijenje flaširane vode, konzumiranje kuhane hrane, a voće i povrće treba oguliti prije jela.

fold faq

Što je zatvor?

Zatvor je manje često i teško izlučivanje manjih količina tvrde stolice.

Zatvor je vrlo neugodna i raširena tegoba koja se može javiti u svim dobnim skupinama: kod djece, odraslih i starijih ljudi. Govorimo naravno o funkcionalnom zatvoru. Uzrok tog zatvora nije bolest. Javlja se prije svega zbog poremećene ravnoteže između dobrih i štetnih bakterija crijevne mikroflore.

U crijevima je prisutnost bakterija koje proizvode mliječnu kiselinu vrlo važna jer mliječna kiselina stvara kiselu okolinu, time se povećava motilitet debelog crijeva i zato je pražnjenje crijeva lakše.

fold faq

Kada govorimo o proljevu nakon primjene antibiotika?

U crijevnoj mikroflori postoji ravnoteža između dobrih i štetnih bakterija. Uporaba antibiotika ključna je u liječenju različitih sistemskih infekcija, međutim antibiotici uništavaju i štetne i dobre bakterije te tako remete ravnotežu među bakterijama u crijevima. To može uzrokovati slabljenje crijevne mikroflore te posljedično pojavu proljeva i drugih simptoma.

Dokazano je da do 39% ljudi može razviti proljev kao posljedicu uzimanja antibiotika, a on može biti akutnog, učestalog ili kroničnog oblika. Osim proljeva mogu se pojaviti i drugi simptomi: mučnina, povraćanje, sindrom iritabilnog crijeva, slabost. Simptomi se mogu pojaviti nekoliko sati nakon prekida liječenja antibioticima ili čak 6–8 tjedana nakon liječenja antibioticima.

fold faq

Smiju li se dodatci prehrani WAYA® davati djeci?

Kulture mikroorganizma sigurne su i za djecu pa ih mogu uzimati.

fold faq

Smiju li dodatke prehrani WAYA® uzimati trudnice i dojilje?

Kulture mikroorganizma djeluju tako da se u crijevima vežu uz crijevnu sluznicu i tamo djeluju. Izuzetno su sigurne, ali svejedno razgovarajte s liječnikom.

fold faq

Kako mogu znati koliko milijuna ili milijardi dobrih bakterija moram popiti svaki dan?

Podaci u literaturi su različiti.

Stručnjaci pretpostavljaju da je minimalna količina kultura mikroorganizma potrebnih za povoljan učinak između 106 i 109 kolonijskih jedinica. Izuzetno je važan sastav vrsta u proizvodu i specifično djelovanje.

fold faq

Jesu li kulture mikroorganizama prisutne i u drugoj hrani, a ne samo u jogurtu, odnosno mliječnim proizvodima?

Kulture mikroorganizama mogu se dodavati i drugoj hrani, međutim važno je da se osigura da bakterije u proizvodima mogu preživjeti i tako djelovati na naš organizam.

fold faq

Kako se čuvaju dodatci prehrani WAYA®?

Dodatci prehrani WAYA® mogu se čuvati 2 godine na sobnoj temperaturi, zaštićeni od vlage i svjetlosti.

Kulture mikroorganizma ugrađene su u posebnu strukturu, mrežu od polisaharida, enzima i minerala. To nije samo hrana za bakterije, već se tako stvara okolina u kojoj je osigurana stabilnost kulture mikroorganizma u proizvodu.

fold faq

Mogu li se dodatci prehrani WAYA® kombinirati s drugim dodacima prehrani, odnosno lijekovima?

Mogu. Dodatci prehrani WAYA® vežu se uz crijevne stanice i tamo djeluju. U pravilu se ne apsorbiraju u tijelo i tako ne uzrokuju interakcije s lijekovima i drugim dodacima prehrani.

fold faq

Jesu li dodatci prehrani WAYA® primjereni za vegetarijance?

Dodatci prehrani WAYA® ne sadrže nikakve životinjske sastojke (niti se nalaze u želatinastoj kapsuli) pa su tako primjereni i za vegetarijance.

fold faq

Jesu li dodatci prehrani WAYA® primjereni za bolesnike sa šećernom bolešću?

Dodatci prehrani WAYA® primjereni su i za dijabetičare.

fold faq

Mogu li dodatci prehrani WAYA® uzimati s tekućinom? Ako da, s kojima?

Proizvode WAYA® umiješajte u hladnu ili najviše mlaku vodu, sok od jabuke, jogurt ili mlijeko, pričekajte 10 minuta za aktivaciju kultura mikroorganizma i popijte.

fold faq

Gdje se mogu kupiti dodatci prehrani WAYA®?

Dodatci prehrani WAYA® dostupni su u ljekarnama, biljnim drogerijama i specijaliziranim prodavaonicama.

fold faq

Odakle potječe ime WAYA?

Ime WAYA® registrirana je robna marka, a riječ je o izmišljenom imenu. Glavni cilj izbora imena bio je da se ime može upotrebljavati na više tržišta, da lako ulazi u uho i da je nešto posebno. Ime WAYA djelomice proizlazi iz engleske riječi »put« – »WAY« (npr. probavni put).

fold faq

Gdje mogu dobiti više informacija o dodatcima prehrani WAYA®?

Za više informacija o dodatcima prehrani WAYA® pošaljite e-poruku na info(at)waya.eu.

WAYA LGG kapsule

LGG kapsule

Besplatne e-novosti Medis

Slažem se s uvjetima uporabe

Mišljenja

"Probiotičke kapi pomogle su mom sinčiću kod proljeva nakon što je uzimao antibiotike. Hvala!"

Luana Licul Belac,
Pazin

Pročitajte izjave drugih zadovoljnih korisnika »

"WAYA LGG probiotičke kapi koristim za sina kod uzimanja antibiotika i za sad sam jako zadovoljna."

Sandra Zekić Tomaš,
Kaštel Lukšić

Pročitajte izjave drugih zadovoljnih korisnika »

"Kapi WAYA pomogle su mom četverogodišnjem sinu u regulaciji probave. Sve tegobe su nestale."

Ivana Vukoja,
Pakoštane

Pročitajte izjave drugih zadovoljnih korisnika »

"Izvrsno! Waya djeluje od prve! Prezadovoljna sam rezultatima."

Ivana Batur,
Zadar

Pročitajte izjave drugih zadovoljnih korisnika »

"Moram priznati da sam prezadovoljna kapima WAYA LGG i sigurna sam da ću ubuduće kupiti samo WAYU."

Dušanka Saulić,
Gojanec

Pročitajte izjave drugih zadovoljnih korisnika »

"Od kad koristim probiotik za održavanje flore, imam redovitu stolicu, bez nadutosti u želucu."

Metka Rus,
Rovinj

Pročitajte izjave drugih zadovoljnih korisnika »

"Izvrsno! Waya djeluje od prve! Prezadovoljna sam rezultatima."

Ivana Batur,
Zadar

Pročitajte izjave drugih zadovoljnih korisnika »

"Vrlo sam zadovoljna vašim proizvodom WAYA AB. Već nakon 1. vrećice riješio mi je probavne probleme..."

Sunčana Grgurić,
Zagreb

Pročitajte izjave drugih zadovoljnih korisnika »

"WAYA mi puno pomaže u očuvanju probave."

Dora Dadić,
Split

Pročitajte izjave drugih zadovoljnih korisnika »

"WAYA mi puno pomaže u očuvanju probave."

Dora Dadić,
Split

Pročitajte izjave drugih zadovoljnih korisnika »

"Dijete mi je imalo zatvor već duže vrijeme, Vaš proizvod ga je preporodio."

Božica Milković,
Solin

Pročitajte izjave drugih zadovoljnih korisnika »

"WAYA je super za moju probavu. Već nakon druge vrećice bilo mi je znatno bolje i trbuh mi nije napet!"

Jelica Božinović,
Bjelovar

Pročitajte izjave drugih zadovoljnih korisnika »

"Zadovoljna sam jer mi je već nakon prvog dana uzimanja WAYA pomogla s teškoćama u probavi."

Desanka Dudaš,
Rijeka

Pročitajte izjave drugih zadovoljnih korisnika »

"Imam velikih problema s probavnim sustavom, isprobala sam više vrsta probiotika, ali WAYA je pravo otkriće..."

Petra Ivana Iveković Kaponja,
Šibenik

Pročitajte izjave drugih zadovoljnih korisnika

"Probiotik WAYA puno je pomogao kod boli koju sam osjećala svakodnevno. Moj trbuh i ja sada smo sretni."

Josipa Franić,
Vrgorac

Pročitajte izjave drugih zadovoljnih korisnika

"Probala sam WAYA AB probiotik kod uzimanja antibiotika i odličan mi je. Stvarno mi je pomogao jako."

Ivana Ajduk,
Osijek

Pročitajte izjave drugih zadovoljnih korisnika »

"Prezadovoljna, regulirala sam opstipaciju i nemam probavnih tegoba..."

Željka Jakaša,
Split

Pročitajte izjave drugih zadovoljnih korisnika »

"Po prvi put u životu liječenje antibioticima nije mi poremetilo vaginalnu floru. Za svaku preporuku..."

Nikolina,
Zagreb

Pročitajte izjave drugih zadovoljnih korisnika »
Waya LGG kapiWaya LGG kapsule