Antibiotici i neugodne probavne tegobe

Nadja Ott, mr. pharm.
Hladno i vlažno vrijeme u jesensko-zimskom razdoblju krivo je za veću izloženost različitim virusnim i bakterijskim infekcijama. Ljudi se više zadržavaju u zatvorenim prostorijama, često i u većim skupinama, što još olakšava prijenos infekcije među pojedincima.
Antibiotici i probavne tegobe

Bakterije susrećemo na svakom koraku

Na koži i u crijevima imamo nekoliko milijuna različitih vrsta bakterija. Većina bakterija ne uzrokuje nam poteškoće i bolesti, a neke su čak ključne za očuvanje zdravlja.

Ipak poznajemo i nekoliko štetnih bakterija koje uzrokuju infekcije. One se očituju različitim simptomima koji ovise prije svega o mjestu infekcije, najčešće su infekcije dišnog sustava, crijevne i kožne infekcije, a žene često imaju tegobe zbog vaginalnih infekcija.

Usprkos raznolikosti bolesti što ih uzrokuju bakterije liječenje je kod svih prilično slično: glavna skupina lijekova za liječenje bakterijskih infekcija jesu antibiotici.

Antibiotici i crijevna mikroflora

Prvi antibiotik, penicilin, otkriven je 1939. godine. Ubrzo zatim slijedili su novi antibiotici koji su značili pravu revoluciju u liječenju bakterijskih infekcija i u medicini općenito jer su bili učinkoviti protiv mnogih bakterija i spasili su mnoge živote.

Međutim, antibiotici imaju i svoju lošu stranu. Većina antibiotika naime ima širok spektar djelovanja, što znači da su učinkoviti ne samo protiv štetnih bakterija nego i protiv korisnih bakterija crijevne flore. 

Svako liječenje antibiotikom jako narušava bakterijsku ravnotežu inače zdravih crijeva i usprkos brzom poboljšanju zdravlja nakon nekoliko dana primjene antibiotika ubrzo mogu nastupiti novi zdravstveni problemi. Često se javlja proljev, koji je prvi znak neravnoteže u probavnom sustavu, a može se pojaviti čak 2 do 3 tjedna nakon završetka primjene antibiotika. 

Proljev je moguć kod do 35 % bolesnika koji su uzimali antibiotike. Zato se sve više preporučuje istodobno dodavanje proizvoda s korisnim bakterijama, koji su ključni za brzo i uspješno liječenje bakterijskih infekcija.

​​​​​​Svako liječenje antibiotikom jako narušava bakterijsku ravnotežu inače zdravih crijeva.

Što su korisne bakterije?

Korisne bakterije su živi mikroorganizmi koji povoljno djeluju na zdravlje domaćina ako se uzmu u dovoljnoj količini. Nalaze se u fermentiranim prehrambenim proizvodima kao što su kefir i jogurt, a mogu se kupiti i u obliku dodataka prehrani. Najpoznatija je i najčešća uporaba proizvoda s dokazano učinkovitim sojevima korisnih bakterija, kod probavnih smetnji poput proljeva ili razdražljivih crijeva.

Proučeno je puno sojeva korisnih bakterija, ali se u liječenju probavnih smetnji najčešće ističu bakterije roda Lactobacillus, osobito soj Lactobacillus rhamnosus GG i roda Bifidobacterium te gljivica Saccharomyces boulardii. Svaki soj ima karakteristično djelovanje, stoga učinci pojedinih sojeva nisu jednaki za sve sojeve.

Dokazano je da istodobna primjena korisne bakterije sa sojem L.rhamnosus GG uz liječenje antibiotikom smanjuje rizik od proljeva za više od 60 %.

U sprječavanju proljeva koji je posljedica uzimanja antibiotika u kliničkim ispitivanjima najviše se iskazao soj Lactobacillus rhamnosus GG. U brojnim je ispitivanjima naime dokazano da istodobna primjena  mliječnokiselinske bakterije Lactobacillus rhamnosus GG uz liječenje antibiotikom smanjuje rizik od proljeva za više od 60 %.

Upotrebom korisnih mliječnokiselinskih bakterija i sami možemo doprinijeti bržem oporavku nakon bakterijske infekcije, a prije svega možemo izbjeći ostale nuspojave antibiotika koji negativno djeluju na našu crijevnu floru i zdravlje.

Preporučuje se da proizvode s korisnim mliječnokiselinskim bakterijama uzimamo od početka primjene antibiotika kako bismo što više uravnotežili crijevnu mikrofloru.

back to top