Sezona rotavirusa je pred vratima!

Urša Jarc, mr. pharm.
Gotovo svako dijete u Europi zarazi se rotavirusom barem jedanput do svoje pete godine. Rotavirus je kod djece prije svega u zimskim mjesecima najčešći uzročnik crijevnih infekcija koje se pojavljuju u obliku povraćanja i proljeva.
Rotavirusi, proljev i djeca

Rotavirus je mali virus koji se razmnožava u stanicama tankog crijeva. Kada se dovoljno razmnoži, stanica odumre i brojni se virusi ponovno otpuštaju u crijevo. Odumiranje stanica crijevne stijenke sprječava probavljanje konzumirane hrane i apsorpciju vode. Probavni sustav brže se prazni zbog velikog volumena neprobavljene hrane i vode. Rezultat je vodenast i čest proljev, bolovi u trbuhu, groznica i – na samom početku infekcije – povraćanje.

Povraćanje i proljev mogu prouzročiti opasan gubitak tekućine i elektrolita, odnosno dehidraciju, koja se očituje kao povećana žeđ, suha usta i raspucane usnice, plač s malo suza ili bez suza, upale oči te blijeda i hladna koža. Dijete mokri manje nego obično, urin je tamnije boje i može imati neugodan miris. Dijete je isprva razdražljivo, kasnije postane bezvoljno, pospano i zbunjeno.

Nema određenog liječenja, pa je najvažnije nadoknaditi izgubljenu tekućinu, elektrolite i glukozu, te uzimati i učinkovite probiotičke kulture.

Što je dijete manje, to je dehidracija opasnija – jedno od 70 djece trebat će infuziju u bolnici. Ako dijete ne pije vodu, treba mu dati razrijeđen sok, a još bolje je ako pije oralne rehidracijske otopine.

Tekućinu treba davati u redovitim vremenskim razmacima i u manjim količinama. Ako dijete povraća, pričekajte 20 do 30 minuta, a zatim nastavite s davanjem tekućine. Kod dojenčadi nastavite s dojenjem.

​​​​​​​Rehidracija je najvažnija mjera prilikom proljeva!

Liječnika uvijek treba posjetiti u slučaju dojenčadi do trećeg mjeseca života, teže osnovne bolesti, neprekidnog povraćanja i čestog pražnjenja crijeva s većim količinama stolice (više od 8 puta na dan).

Za sprječavanje širenja virusa najvažnija je dobra higijena. Virus se nalazi u stolici zaraženog djeteta i može se brzo prenijeti na drugu djecu i odrasle osobe putem inficiranih ruku, igračaka, dodirivanjem inficiranih površina, putem hrane i vode.

Mala djeca najpodložnija su infekcijama. Prva infekcija obično uzrokuje najteže simptome, a svaka infekcija nakon toga je blaža. Dijete je zarazno cijelo vrijeme tijekom trajanja simptoma i još tri dana nakon prestanka simptoma te stoga mora ostati kod kuće kako ne bi zarazilo drugu djecu u vrtiću ili školi. Infekcije možemo ublažiti i cijepljenjem.

U slučaju proljeva preporučuje se uzimanje dokazano učinkovitih korisnih bakterija koje smanjuju trajanje i intenzivnost proljeva.

Infekcija rotavirusom može narušiti vrlo krhku ravnotežu dječjeg probavnog sustava. Čest proljev, uz virus, odstranjuje i crijevnu mikrofloru koja se do druge godine starosti još uvijek razvija.

Dječjoj mikroflori tako je nakon preboljene infekcije potrebno dulje vremena da se oporavi nego odrasloj mikroflori. Obnovu crijevne mikroflore možete pospješiti tako da u prehranu što prije uvedete dokazano učinkovite korisne bakterije, kao što su Lactobacillus rhamnosus GG i Saccharomyces boulardii.

Izvori: 

  1. Raming R. J. Virol. Oct. 2004;78(19): 10213–10220
  2. Soriano-Gabarro M et al. Pediatr infect Dis J 2006;25(1):Suppl S7-S11
  3. Parashar et al. Emerg Infect Dis 2003;9(5):565–572
back to top