Što mora sadržavati kućna ljekarna dok haraju virusi?

Zbog povećane učestalosti infekcija dišnog sustava i trenutačne epidemiološke situacije u Europi i svijetu bitno je ograničiti socijalne kontakte i ostati kod kuće, posebno kod znakova respiratorne infekcije (vrućica, kašalj, teško disanje) i drugih bolesti. Kako biste olakšali i uklonili blaže zdravstvene tegobe, koristite samo sigurne te klinički provjerene lijekove i proizvode koje ćete nakon prethodnog savjetovanja s farmaceutom odabrati u ljekarni. Ako ste već bolesni, po proizvode u ljekarnu pošaljite zdravoga ukućana ili drugu zdravu osobu.

Sadržaj svoje kućne ljekarne prilagodite svojim potrebama i zdravstvenim tegobama. Ako vam je liječnik propisao lijekove koje biste trebali uzimati redovito, preporučuje se da se jednom mjesečno opskrbite zalihom lijekova (srčani bolesnici, dijabetičari, plućni bolesnici i ostali kronični bolesnici). Kod kuće lijekove treba čuvati na tamnom i suhom mjestu, po mogućnosti u originalnom pakiranju. Lijekove čuvajte izvan dohvata djece.

U kućnu ljekarnu spadaju:

1. Lijekovi za ublažavanje i uklanjanje blažih zdravstvenih tegoba

Proizvodi za jačanje imunološkog sustava

Osim poznatih vitaminskih preparata koji dodatno podržavaju djelovanje imunološkog sustava (vitamini D i C, minerali Se, Zn...) za podizanje imunološke otpornosti preporučuju se beta-glukani od gljiva (npr. Imunoglukan) ili biljni ekstrakti ehinaceje, aminokiselinski preparati, omega-3 masne kiseline i preparati od propolisa.

Lijekovi za ublažavanje bolova i snižavanje temperature

 • paracetamol snižava povišenu tjelesnu temperaturu i ublažava bolove
 • nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR) snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu i ublažavaju bolove, ali za razliku od paracetamola djeluju i protuupalno (zbog čega su učinkoviti u ublažavanju reumatskih bolesti), a imaju i izraženije neke nuspojave (npr. tegobe i komplikacije s probavnim sustavom, bubrezima, srcem itd.)

Drugi proizvodi za ublažavanje simptoma prehlade

 • sprejevi i pastile (s antiseptikom ili bez njega) za ublažavanje bolova u ždrijelu, npr.: GeloRevoice
 • nosni dekongestivi (za ublažavanje tegoba kod začepljenog nosa) – ne smijemo ih uzimati predugo jer dugotrajna primjena može izazvati nuspojave; trajanje upotrebe treba ograničiti na 4 do 5 dana

Proizvodi za ublažavanje probavnih tegoba (proljev, zatvor, napuhanost)

 • rehidracijska otopina za nadoknadu izgubljenih elektrolita kod povraćanja i proljeva
 • korisne bakterije mliječne kiseline (npr. WAYA) u obliku kapsula ili kapi kako bi se što prije obnovila crijevna mikrobiota, što je ključno jer se čak 70 % imunološkog sustava nalazi u crijevima

Čak 70% imunološkog sustava nalazi se u našim crijevima, pa je potrebno voditi računa o reguliranoj crijevnoj mikroflori.

Drugi lijekovi

 • antihistaminici kod alergije ili uboda insekata 
 • antacidi kod problema sa želučanom kiselinom

2. Sredstva za prvu pomoć

 • sterilna gaza, zavoji, vodootporni flasteri, škare
 • toplomjer
 • sredstvo za dezinfekciju ruku, zaštitne rukavice i zaštitne maske

Uvijek pažljivo pročitajte upute za upotrebu i obratite se liječniku ili ljekarniku (telefonom) u slučaju nedoumica. Nemojte nikada koristiti lijekove propisane drugoj osobi bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Ne zaboravite da doza lijeka ovisi i o dobi i težini. Doza koja odgovara vama vjerojatno nije primjerena za vaše dijete.

 

Odaberite provjerenu kvalitetu

back to top