Što su grčevi i kako pomoći dojenčetu?

Tena Niseteo, dipl. inž. preh. tehn.
Bolovi u trbuhu, često karakterizirani kao „grčevi“, javljaju se u bilo kojoj životnoj dobi čovjeka. Najčešće je riječ o funkcionalnim abdominalnim poremećajima koji su definirani kao poremećaji koji nisu povezani s drugim medicinskim stanjem. Dijagnoza funkcionalnoga probavnog poremećaja postavlja se na temelju Rimskih (IV) kriterija; kad je riječ o dojenčadi, to su najčešće infantilne kolike, a u veće djece to su konstipacija, sindrom iritabilnog crijeva i funkcionalna abdominalna bol.

Infantilne kolike – Što su?

Infantilne kolike, poznatije kao dojenački grčevi javljaju se u najranijoj dobi i traju najčešće 3 do 4 mjeseca. Osnovni su simptomi neutješan plač, nervoza i iritabilnost, a najintenzivnija faza upravo je u dobi od 4. do 6. tjedna. Iako se tako ne čini, ta dojenčad je zdrava i uredno napreduje.

Nažalost, razlog zbog kojega taj poremećaj nastaje još uvijek nije u potpunosti poznat. Međutim, postoje razne teorije od kojih neke navode da se radi o nezrelosti neurološkog i probavnog sustava te promijenjenoj mikrobioti. Sa psihosocijalne strane dojenački grčevi povezuju se s majčinom tjeskobom, neprimjerenim zbližavanjem majke i dojenčeta te djetetovim temperamentom. 

Kako dojenčetu ublažiti bolove nastale zbog kolika?

Neutješan plač djeteta vrlo često uzrokuje snažnu zabrinutost, stres i pad raspoloženja kod roditelja koji tada vrlo često posežu za pomoći pedijatra, ali i alternativnim rješenjima. Jedan je od najčešćih pristupa upotreba probiotičkih kultura za koje je dokazano da mogu djelovati pozitivno osobito kad je u pitanju duljina trajanja plača.  

U cilju ublažavanja tegoba velik broj istraživanja posvetio se prehrani i dodacima prehrani. Za isključivo dojenu djecu preporuka je svakako i dalje dojiti dijete, a eliminacijska prehrana u majke uglavnom se ne preporučuje. S druge strane, djeca hranjena dojenačkom formulom, iako za sada nema dovoljno znanstvenih dokaza, mogu imati nešto slabije simptome ako se upotrebljavaju formule koje imaju djelomično hidrolizirane proteine, nešto manje količine laktoze ili sadrže određene sojeve probiotika.

Grčevi kod djece

Probiotici u probavnom sustavu djeluju na nekoliko razina. Njihovo je osnovno djelovanje sprječavanje nastanjivanja patogenih bakterija u crijevu, poticanje probave i apsorpcije pojedinih hranjivih tvari te stvaranje kratkolančanih masnih kiselina i vitamina K. Dodatno probiotici pozitivno utječu na propusnost crijevnog epitela i rad imunološkog sustava.

Grčevi kod djece

Upravo iz ovih razloga probiotici se često koriste kao dodatak prehrani u djece s funkcionalnim probavnim poremećajima. Djeca koja pate od konstipacije, iritabilnog crijeva i abdominalnih bolova najčešće su podvrgnuta terapiji probioticima, a danas postoje istraživanja koja su pokazala značajan pozitivni utjecaj uzimanja u prvom redu Lactobacillus rhamnosus GG i Lactobacillus reuteri, ali i nekih bifidobakterija u smanjenju simptoma navedenih poremećaja.

Naravno, budući da je riječ o probavnim poremećajima, osim probiotika čije se djelovanje sve više ispituje, vrlo često su se proučavale i izmjene u prehrani koje bi mogle polučiti dobar ishod u smanjenju simptoma funkcionalnih probavnih poremećaja.

Kada se pojave grčevi, pedijatri također preporučuju kapi s mliječnokiselinskom bakterijom Lactobacillus rhamnosus GG.

Dijeta kod grčeva zbog konstipacije

Kao potpora medikamentnom liječenju najčešća je dijeta koja se preporučuje kod konstipacije ona bogata dijetnim vlaknima, odnosno namirnicama poput povrća i voća, cjelovitih žitarica i njihovih proizvoda te fermentiranih mliječnih prerađevina, a preporučuje se izbjegavanje u što je moguće većoj mjeri industrijskih, odnosno prerađenih prehrambenih proizvoda.

Jedan od najučinkovitijih tipova prehrane koji se ujedno najčešće preporučuje kod iritabilnog crijeva, a ponekad i funkcionalnih abdominalnih bolova, jest tzv. dijeta Low-FODMAP. Naime, to je prehrana koja eliminira sve fermentabilne ugljikohidrate, odnosno namirnice koje ih sadrže, a cilj je dijete postići smanjenu aktivnost crijevne mikrobiote koja metaboliziranjem upravo oligo-, di-, monosaharida i poliola stvara plinove i metabolite koji uzrokuju tegobe poput nadutosti, promjena u konzistenciji stolice, grčeva i bolova.

Funkcionalni probavni poremećaji u dojenačkoj i dječjoj dobi nisu zdravstveni problem, no značajno utječu na kvalitetu života, stoga je vrlo važno posvetiti se njihovom liječenju, odnosno smanjenju trajanja simptoma svim mogućim načinima koje suvremena medicina, nutricionizam i farmakologija nude.

Odaberite provjerenu kvalitetu

back to top