PROBAVNE TEGOBE

Regulirana probava vrlo je važna za dobro zdravlje. Nitko se ne osjeća dobro ako ga muče probavne tegobe (proljev ili zatvor), odnosno ako u crijevima i trbuhu osjeća pritisak i probadanje.
Probavne tegobe

Vrlo veliku ulogu u osiguravanju dobre probave ima crijevna mikroflora. Regulirana, odnosno dobra probava jako je bitna za zdravlje, naime upravo probavni sustav omogućuje opskrbu tijela hranjivim tvarima i iz tijela uklanja nepotrebne tvari.

Čak 70 % stanica našega imunološkog sustava nalazi se u crijevima, stoga je ravnoteža u crijevima iznimno važna za pravilan rad imunološkog sustava.

Kada probavni procesi ne teku baš tako kako bi morali, mogu se pojaviti probavne tegobe.

U najčešće probavne tegobe uključujemo:

Proljev

Akutni ili iznenadni proljev jest probavni poremećaj za koji su karakteristični meka ili tekuća stolica, češće pražnjenje crijeva (≥ 3 puta tijekom 24 sata) i veća količina stolice nego inače.

Zatvor

Zatvor je poremećaj pri pražnjenju crijeva (defekaciji) i čest je kod djece. Kod zatvora nije uvijek važno koliko puta osoba ima stolicu (2 puta na tjedan ili manje), nego i koji se simptomi i znaci javljaju zbog neredovite stolice. Simptomi su:

 • tvrda stolica,
 • bolovi u trbuhu,
 • nadimanje,
 • pojava svježe krvi zbog oštećenja sluznice u području anusa,
 • inkontinencija stolice,
 • paradoksalni proljevi kod kojih se stolica prelijeva iako imate zatvor.

Želučane tegobe

Tegobe se očituju kao bolovi i nelagoda u gornjem dijelu trbuha i donjem dijelu prsnoga koša, osjećaj punog želuca, nadimanje nakon obroka hrane, podrigivanje, mučnina i žgaravica (osjećaj pečenja u žličici).

Grčevi

U početnim mjesecima života dojenčad često ima grčeve u trbuhu, odnosno kolike. Kolike se najčešće javljaju kod jednog od pet novorođenčadi, ali su češće kod dječaka. Zbog iznenadnih bolova u trbuhu dojenče neutješno plače, stišće šačice, savija koljena, pocrveni u licu.

Razdražljivo crijevo

Sindrom iritabilnog crijeva spada u najčešće funkcionalne poremećaje probavnog sustava. O funkcionalnim poremećajima probavnog sustava govorimo onda kada se pretragama ne može naći organski uzrok tegobe – nema patoloških promjena u probavnom sustavu, a bolesnik svejedno ima izražene tegobe koje mogu imati velik utjecaj na kvalitetu života.

Napuhnutost

Ljudi doživljavaju napuhnutost kao nelagodu u trbuhu, puštanje vjetrova, blaže bolove u trbuhu, podrigivanje, povećan opseg trbuha.

Nadimanje

Nadimanje (flatulencija) ili nakupljanje plinova u crijevima i želucu znači oslobađanje plinova (flatusa) iz crijeva.

Bolovi u trbuhu

Bol u gornjem dijelu trbuha česta je tegoba, a uzroci mogu biti GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) te čir na želucu i dvanaesniku.

Nabrojene probavne tegobe mogu se javiti pojedinačno, a ponekad je istovremeno prisutno čak više probavnih tegoba. Znakovi probavnih tegoba mogu se međusobno preklapati.

Prebavne težave: simptomi

Savjeti za reguliranu probavu

 • uravnotežena i redovita prehrana (raznovrsna prehrana, redoviti obroci s 4-satnim razmacima između obroka)
 • unos dovoljno velikih količina vode (nezaslađene)
 • preporučuje se hrana s velikim sadržajem vlakana (topljiva vlakna blaže djeluju na crijeva nego netopljiva)
 • uključivanje proizvoda s korisnim mliječnokiselinskim bakterijama koje se prirodno nalaze i u našim crijevima (dobar izvor je fermentirana hrana, a dostupni su i proizvodi s liofiliziranim mliječnokiselinskim bakterijama u obliku kapsula i kapi )
 • ograničenje unosa masne i pržene hrane, biranje proteinskih namirnica s visokom biološkom vrijednošću
 • izbjegavanje loših navika (alkohol, cigarete)
 • nadzor stresa (opuštanje) i redovita tjelesna aktivnost
 • hranu treba dobro prožvakati i ne gutati prevelike zalogaje, treba izbjegavati prejedanje
back to top