Grčevi kod dojenčadi

Jedan su od najčešćih razloga odlaska pedijatru s bebom, u prva tri do četiri mjeseca života, grčevi (kolike). Beba naizgled odjednom („iz čistog mira“) neutješno plače i ne možete ju smiriti, pa slijedi trčanje do liječnika.
Grčevi kod dojenčeta: kako postupiti?

Za početak je potrebno ustvrditi postoji li neki medicinski razlog za takav plač (upala srednjeg uha ili začepljen nosić). Sumnjate li da nisu u pitanju samo grčevi, odvedite dijete pedijatru.

Ako je beba zdrava, a nije gladna, žedna ili mokra, to su grčevi. Najvažnije je da shvatite da je u pitanju relativno često stanje koje ne ostavlja nikakve posljedice. Sada trebate ohrabriti sami sebe, ne paničariti te strpljivo dočekati kraj ovog izazovnog razdoblja u vašem životu.

Od 10 do 30 % svih beba na svijetu ima kolike, a vjerojatno je taj broj i veći; podjednako se javlja kod dojenih beba i djece koja dobivaju mliječnu hranu na bočicu. To sasvim jasno pokazuje da je riječ o ozbiljnoj situaciji, iako kod gotovo svih beba nije riječ o bolesti, već o običnim grčevima (kolikama).

Razjasnimo o čemu se zapravo radi

Trbušni grčevi ili kolike obično se javljaju u prvih nekoliko tjedana života i mogu trajati najčešće do četvrtoga mjeseca. Grčevi se uglavnom javljaju kasno poslijepodne i navečer.

Dijete neutješno plače, povlači nožice prema trbuhu, zacrveni se u licu, stišće šačice. Teorije za nastanak su različite: od nezrelosti probavnog sustava (kada je riječ o boli koja nastaje zbog nagomilavanja plinova u crijevima) do toga da može nastati i kao posljedica preosjetljivosti na laktozu.

Prije nego što se utvrdi da su u pitanju grčevi, važno je eliminirati i ostale moguće uzroke plača. Tu prvenstveno spadaju umor ili glad.

Kako možete pomoći svojoj bebi kada ima grčeve?

 1. Uzmite bebu u naručje, nježno je ljuljajte ili je nosite po kući. 

 2. Zamotajte bebu u dekicu da bi se ugodnije osjećala pa je ljuljajte u kolicima ili kolijevci.

 3. Možete je nositi u nosiljci čvrsto privijenu na svoja prsa. Bebe vole osjetiti lupanje maminog srca i to ih smiruje.

 4. Neke bebe umire se tijekom vožnje u autu.

 5. Lagano joj masirajte trbuščić, prethodno namazan toplim bebi uljem.

 6. Stavite na bebin trbuščić prethodno zagrijanu pelenu i nježno je masirajte. Možete koristiti i bebi termofore protiv grčeva, koji su izuzetno praktični. 
   
 7. Preporuka pedijatara su kapi s mliječnokiselinskom bakterijom Lactobacillus rhamnosus GG, najbolje one kod kojih su dobre bakterije zaštićene mikroenkapsulacijom.
   
 8. Pjevajte bebi umirujuće pjesmice, ali tiho i tik uz njezino uho. Možda će se zainteresirati za pjesmicu pa će prestati plakati kako bi mogla čuti.
   
 9. Provjerite svoju prehranu ako dojite bebu. Izbacite hranu koja napuhuje (grašak, grah, kupus), smanjite unos gaziranih pića, kave, čokolade, papra, ljute paprike, čilija i drugih jakih začina.
   
 10. Ostavite je malo samu u krevetiću u mirnoj sobi, s tihom i umirujućom glazbom (Mozart, Beethoven), možda će se nakon nekoliko minuta plakanja sama smiriti.

Pedijatri preporučuju probiotičke kapi s probiotičkim sojem Lactobacillus rhamnosus GG.

Roditelji, budite posebno strpljivi i smireni i hrabri… Nećete ni trepnuti, a vaš mali anđeo već će sjediti i smijuljiti vam se s prvim zubićima, a razdoblje grčeva bit će daleko iza vas.

Izvori: 

 1. Guarino et al. European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Pediatric Infectious Diseases evidence-based guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe update 2014. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014;59:132–152.
 2. www.mojpedijatar.co.rs/stomacni-grcevi-kod-beba/ Asist. dr Miloš Ješić, pedijatar neonatolog, dostop 13. 9. 2019.
 3. www.mojpedijatar.co.rs/grcevi-kod-beba-infantilne-kolike/ Dr Goran Vukomanović, dostop 13. 9. 2019.
 4. de Weerth et al. Intestinal Microbiota of Infants with Colic: Development and Specific Signatures. Pediatrics. 2013 Feb;131(2):e550-8.
 5. Savino et al. Intestinal microflora in breastfed colicky and non-colicky infants. Acta Paediatr. 2004 Jun;93(6):825-9.
 6. Pärtty. Infant colic crying and gastrointestinal tract, Causes, Consequences and Cure. University of Turku, Turku, 2013.
back to top