6 koraka do zdrave probave

Slavka Brajović Hajdenkumer
Budući da je zdrava probava pravo olakšanje, u nastavku ćemo u šest koraka proći kroz jednostavne mjere koje nas mogu poštedjeti od mnogih probavnih teškoća.
Riješite se probavnih tegoba poput proljeva, vjetrova, bolova u trbuhu.

Svatko od nas se već našao u neprilici koje doživljavamo zbog ispuštanja glasnih vjetrova, a da o neugodnosti proljeva, bolnog zatvora ili stalnog pritiska na veliku nuždu koju na kraju ne možemo obaviti i ne govorimo.

Takve probavne teškoće najčešće su posljedica prehrane siromašne vlaknima, nedovoljnog unosa tekućine, sjedećeg načina života, stresa, zadržavanja velike nužde, narušene ravnoteže crijevne mikroflore, a i nekih bolesti.

Znajući da se čak 70 % stanica imunološkog sustava nalazi u crijevima, nismo daleko od zaključka kako je zdrava probava neophodna za dobar odaziv imunološkog sustava, a posljedično i za zdravlje čitavog organizma. Ohrabrujuća je vijest da za uređenu probavu i dobro zdravlje možemo sami učiniti štošta, čime ćemo izbjeći mnoge neugodnosti. Pogledajmo kako.

1. DA tekućini

Kako bi sadržaj crijeva bio mekši i vlažniji, unos odgovarajuće količine tekućine iznimno je značajna. Stoga organizam moramo opskrbiti s barem dvije litre tekućine dnevno, a najviše se preporučuju voda i nezaslađeni čaj koje ne smijemo konzumirati zajedno s jelom jer uzimanje tekućine za vrijeme jela usporava probavu. I još ovo: budući da žeđ često ne prepoznajemo i miješamo je s glađu, mudro je uz sebe uvijek imati bocu sa svježom vodom. 

2. DA voću i povrću

»Što sijemo, to i žanjemo«, kaže narodna poslovica. A ona je itekako točna kad je riječ o zdravoj probavi. Što više vlakana od svježeg voća i povrća, posebno marelica, smokava, jabuka, krušaka, svježeg i kiselog kupusa, kelja, zelenog lisnatog povrća te sjemenki i žitarica unesemo u tijelo, više ćemo aktivirati probavu.

Ako jedemo umjereno i polako, dobro žvačemo hranu, za jelo odvojimo potrebno vrijeme, a uz to i uživamo u jelu, probavu koja započinje već u ustima bitno ćemo ubrzati.

3. DA redovitom kretanju

Sjedeći način života te neredovita i nezdrava prehrana uzrokuju mnoge zdravstvene probleme, uključujući i lošu probavu. A redovito i umjereno kretanje potiče peristaltiku, ubrzava probavu i potrošnju kalorija te potiče dobro zdravlje i životnu radost. Stoga, krećimo se!

4. DA vlastitom osjećaju

Oslonite se na vlastiti osjećaj. Što nam godi, a što ne, koje namirnice i kako pripremljena jela nam stvaraju težak osjećaj u želucu, uzrokuju vjetrove ili nas tjeraju na zahod? To je vrlo jednostavno – sve što ne djeluje dobro na našu probavu nije dobro ni za nas.

5. DA proizvodima s mliječnokiselinskim bakterijama

Mliječnokiselinske bakterije stvaraju zdravu ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crijevnoj mikroflori, što jača imunološki sustav i crijevnu sluznicu, ubrzava razgradnju hrane i apsorpciju hranjivih tvari. Te bakterije istovremeno onemogućuju rast štetnim bakterijama i time sprječavaju probavne smetnje.

Stoga su proizvodi s mliječnokiselinskim bakterijama preporučljivi sadržaj kućne i putne ljekarne jer na putovanjima prilikom izmijenjene, a ponekad i sporne prehrane te vode za piće još češće nastupaju poremećaji ravnoteže crijevne mikroflore. Stručnjaci preporučuju njihovu upotrebu tijekom liječenja antibioticima koji također negativno utječu na ravnotežu crijevne mikroflore.

6. NE zadržavanju stolice

»Zov prirode« traži trenutan odaziv jer je zadržavanje stolice i odgađanje velike nužde uzrok neugodnog zatvora i neaktivnosti crijeva. Stoga se zovu prirode moramo odazvati što prije nakon njegove „najave“. 

back to top