Na putovanje s putnom ljekarnom

Slavka Brajović Hajdenkumer
Krećete na odmor? Jeste li već pripremili putnu ljekarnu? Niste? Onda to učinite. Neka vam prehlada, upala uha, proljev, posjekotine i druge neugodnosti ne pokvare dugo očekivani godišnji odmor. Ako se ipak nešto dogodi, dobro je – osobito na mjestima koja ne poznajemo – imati u osobnoj prtljazi prvu pomoć koja može olakšati prolaznu bol i pomoći u obradi manjih ozljeda.
Putna-ljekara

1. Najprije propisani lijekovi

Lijekovi koje nam je propisao liječnik i stalno ih uzimamo te potrebni medicinski proizvodi za kronične bolesnike spadaju u osobnu prtljagu prije svih drugih nužnih potrepština za putovanje.

Lijekove treba, ako nije definirano drukčije, čuvati na temperaturi nižoj od 25 stupnjeva Celzija te ih zaštititi od svjetlosti i vlage. Komad prtljage u koju ste spremili putnu ljekarnu uvijek držite pri ruci. Ako državne granice prelazite s iglama, brizgalicama i drugim nužnim medicinskim proizvodima, onda pri ruci morate imati i potvrdu svog liječnika.

2. Zdravstveno osiguranje

Ozljeda ili bolest mogu vas u inozemstvu skupo stajati. Osobito ako nemate važeću karticu zdravstvenog osiguranja ili uređeno zdravstveno osiguranje za inozemstvo kad putujete preko granice. Stoga je dobro misliti na osiguranje još prije odlaska pa na put možete krenuti što bolje pripremljeni.

3. Povišena temperatura, mučnina i proljev na putovanju

Na godišnjem odmoru se nikako ne želite razboljeti, imati temperaturu i bolove, stoga ponesite sa sobom toplomjer i sredstvo za snižavanje tjelesne temperature te za ublažavanje bolova.

Mnogima vožnja autom, autobusom ili plovilima uzrokuje mučninu. Neka torbica za prvu pomoć sadrži i lijekove protiv mučnine. Budući da se na godišnjem odmoru i putovanju često javljaju probavne tegobe kao što su proljev, zatvor i napuhnutost, neka se u putnoj ljekarni nađe i proizvod s mliječnokiselinskim bakterijama koje stvaraju zdravu ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crijevnoj mikroflori i posljedično ojačavaju imunološki sustav, crijevnu sluznicu, potiču razgradnju hrane i apsorbiranje hranjivih sastojaka.

Regulirana probava, osobito na putovanju, zlata je vrijedna jer sigurno ne želite provesti svoj godišnji odmor na zahodu neke prekrasne turističke destinacije. U slučaju trovanja hranom te posljedične mučnine i povraćanja bit ćete jako zahvalni za rehidracijske soli koje će vam vratiti snagu nakon izrazitije mučnine, gubitka apetita, proljeva i povraćanja.

Za reguliranu probavu na godišnjem odmoru pobrinut će se korisne bakterije.

4. Žuljevi i ranice

Kakve neugodnosti i koliko bolova može prouzročiti jedan mali žulj, vjerojatno ne treba posebno isticati.

Stoga su flasteri za žuljeve nužna oprema putne ljekarne, a ništa manje važni nisu i dezinficijens, sterilna gaza i zavoj kojima ćete obraditi ogrebotine i druge ozljede kože. Budući da smo na godišnjem odmoru obično aktivniji nego inače, ako uganete ili istegnete mišiće, dobro će vam doći krema koja lokalno olakšava bol i umor u nogama.

5. Zaštita od sunca i insekata

Izlaganje suncu za kožu i zdravlje je opasno, stoga ga u najriskantnijim satima izbjegavajte. Ako to nije moguće, obucite odjeću koja prekriva veći dio kože, a otkrivene dijelove zaštitite kremom za sunčanje koja je ljeti obavezan dio putne ljekarne.

Nemojte zaboraviti kapu i kvalitetne sunčane naočale. Za zaštitu od uboda komaraca, krpelja i drugih insekata u putnoj ljekarni ne smiju nedostajati ni repelenti.

Želimo vam vesele, sigurne i zdrave dane na godišnjem odmoru!

back to top