Nadutost

Napetost u trbuhu, vjetrovi, blaga bol i podrigivanje simptomi su napuhnutosti ili nadutosti. Njima vam tijelo govori da je puno plinova zbog nepravilnog načina života. Bilo da je nadutost kod vas povremen ili kroničan problem, dobro je znati uzroke i načine kako je spriječiti jer time možete izuzetno poboljšati svoje zdravlje.
Nadutost, proljev

Što je nadutost

Nadutost je jedna od najčešćih probavnih tegoba, a može se pojaviti kod muškaraca i žena svih dobnih skupina. Najčešće ćete prvo primijetiti blago napuhnut trbuh, popraćen plinovima i bolovima. Također možete osjetiti nelagodu i punoću, a neki mogu osjetiti grčeve. Razlog svih tih neugodnih senzacija je zadržavanje plinova u probavnom sustavu, no mogu ih uzrokovati i druge bolesti i poremećaji.

Nadutost se može pojaviti sama od sebe, a ponekad je prate i drugi problemi kao što su proljev, sindrom iritabilnog crijeva ili funkcionalna dispepsija.  

Osjećaj nadutosti može se mijenjati od izrazito jakog do slabog i jedna je od najneugodnijih pojava koja uvelike utječe na život svake osobe. Unatoč učestalosti pojavljivanja nadutost još uvijek nije u potpunosti istražena, a uzroci su složeni i raznovrsni.

Nadutost se može pojaviti sama od sebe, a ponekad je prate i drugi problemi kao što su proljev, sindrom iritabilnog crijeva ili funkcionalna dispepsija.  

Kako spriječiti nadutost

Uz neke promjene u životu nadutost možete smanjiti ili čak sasvim spriječiti. Najvažnije od svega je slušati svoje tijelo i pokušati shvatiti što mu odgovara, a što ne. Pritom vodite računa o ovome:

  • HRANA: Jedite polako i dobro žvačite te smanjite veličinu obroka. Provjerite jeste li netolerantni ili alergični na neke namirnice i izbjegavajte hranu koja napuhuje (mahunarke, kupusnjače). Također izbjegavajte šećer i smanjite unos soli.
  • GUTANJE ZRAKA: Pokušajte sporije piti i jesti, ne pijte gazirana pića, nemojte upotrebljavati slamke i smanjite stres u životu.
  • VJEŽBANJE:Redovita tjelovježba poboljšava probavu i povećava oslobađanje plinova.
  • KORISNE BAKTERIJE: Uravnotežuju mikrofloru u probavnom sustavu i poboljšavaju probavu.
back to top