Nervoza želuca: nelagoda i žgaravica u želucu uzrokovane stresom i tjeskobom

Sve više ljudi suočava se s ubrzanim tempom života, pa ne čudi da je stres danas jedan od najčešćih čimbenika rizika za razvoj mnogih psihosomatskih želučanih bolesti. Stres posebno utječe na razvoj živčane upale želučane sluznice ili gastritisa, što je uobičajena pojava u općoj populaciji zbog intenzivnog psihofizičkog stresa.
[Translate to Hrvatski:] Zgaga in stres

Što je nervoza želuca?

Nadraženi želudac ili živčani, odnosno emocionalni gastritis klinički se očituje upalom unutarnje stijenke želuca. Želučana sluznica oštećena je nadražujućim i jetkim kiselim probavnim sokovima, što može ostaviti male ranice i ulkuse na želučanoj stijenci, a oni u rijetkim slučajevima mogu krvariti.

Razdoblja intenzivnog stresa uz nervozu, razdražljivost i anksioznost mogu uzrokovati pretjeranu stimulaciju hipotalamusno-hipofizno-nadbubrežne osi, povećati stvaranje želučane kiseline i smanjiti obrambene mehanizme u želucu. 

Glavni simptomi razdraženoga želuca:

  • žgaravica u gornjem dijelu trbuha zbog povećane kiselosti želuca
  • probavni poremećaji zbog upale koja mijenja rad probavnog sustava i pražnjenje želuca
  • osjećaj punog trbuha i nadutost neposredno nakon jela

Psihosomatske bolesti obuhvaćaju naše misli i tijelo. Mnoge bolesti mogu se pogoršati zbog emocionalnih problema, stresa ili psihičkih tegoba, a u isto vrijeme fizičke bolesti mogu pogoršati naše mentalno zdravlje.

Što pomaže kod razdraženog želuca?

Opuštajuće i antistresne vježbe poput joge, pilatesa, meditacije i dugih šetnji izrazito pomažu u ublažavanju mišićne i živčane napetosti tijela, pomažu boljem fizičkom i psihičkom blagostanju te posljedično uvelike doprinose zdravlju našeg želuca.

 

Riješite se simptoma uz proizvod WAYA StopReflux

Ako je simptom razdraženog želuca žgaravica, možete je ublažiti upotrebom proizvoda na bazi alginata kao što je WAYA StopReflux.

WAYA StopReflux sadrži inovativnu kombinaciju sastojaka koji istovremeno štite želučanu stijenku, zacjeljuju ulkuse i rane te sprječavaju pogoršanje simptoma:

  • magnezijev alginat: stvara gel koji pluta zbog oslobođenog ugljičnog dioksida i tako stvara čep koji čini fizičku barijeru, a ona sprječava refluks (podizanje) želučanog soka u jednjak
  • hijaluronska kiselina i kondroitin sulfat: pružaju zaštitu sluznice i pomažu u zacjeljivanju sluznice jednjak

Prije upotrebe upitajte svog liječnika ili ljekarnika za savjet. Medicinski proizvod WAYA StopReflux jednostavno se koristi – samo 1 vrećica poslije obroka ili navečer prije odlaska u krevet, odnosno na spavanje.

 

Informacije sadržane na ovoj stranici namijenjene su samo u informativne svrhe i ni u kojem slučaju ne zamjenjuju pomoć ili savjet liječnika ili ljekarnika!

Izvori:

  1. https://www.ezdravje.com/prebavila/zelodcne-tezave/zgaga-in-refluksna-bolezen-poziralnika/

  2. Bor S, Kalkan İH, Çelebi A, et al. Alginates: From the ocean to gastroesophageal reflux disease treatment. Turk J Gastroenterol 2019; 30(Suppl 2): S109-36.

back to top