Što vaša stolica govori o vašem zdravlju?

Kad ste zadnji put pogledali u zahodsku školjku nakon što ste obavili veliku nuždu, prije nego što ste potegnuli vodu? Predlažemo vam da to učinite u sljedećoj prilici!
Što vaša stolica govori o vašem zdravlju?

Naime, boja i tekstura vaše stolice puno govore o vašem zdravstvenom stanju, stoga treba nadvladati lažni otpor prema potpuno prirodnim i važnim izlučevinama vašeg tijela te ih detaljno pregledati.

Od obroka do zahoda 

Za probavu hrane od konzumacije do pražnjenja crijeva tijelu je potrebno od 24 do 36 sati. Što je hrana duže u crijevima, stvara više toksičnih tvari, što negativno utječe na crijevnu floru, a time i na tijelo i zdravlje.

Ljudi imaju stolicu najmanje jedanput dnevno, a idealno bi bilo dvaput. U prosjeku dnevno izlučujemo 100–200 grama stolice, a s velikom količinom konzumiranog voća i povrća količina se može povećati na 500 g dnevno.

Voda i otpadni materijal

Voda čini čak tri četvrtine stolice, stoga je stolica dovoljno mekana da ukloni ostatke vašeg metabolizma iz tijela. Preostalu četvrtinu stolice koja se sastoji od čvrstih sastojaka možemo podijeliti na tri dijela:

  1. Prvi dio su bakterije, koje su kao crijevna flora obavile svoju zadaću te se izlučuju stolicom.
  2. Drugi dio su biljna vlakna, koja nisu probavljiva.
  3. Treći dio čvrstih sastojaka stolice čine tvari kojih se tijelo želi riješiti jer ih ne treba, poput bojila, ostataka lijekova i kolesterola.

Nitko se ne osjeća dobro ako ima zatvor, osjeća nadutost i probadanje u crijevima, nitko ne voli proljev... Stoga se pobrinite za svoje dobro zdravlje i reguliranu probavu!

Boja stolice

Smeđa do žutosmeđa

Prirodna boja zdrave ljudske stolice smeđa je do žutosmeđa. Stolica ima karakterističan miris, nije ljepljiva, ne sadrži tragove neprobavljene hrane i lako se ispire.

Stolica može biti i svjetlosmeđe do žute boje, što može biti posljedica bezopasnog poremećaja zvanog Gilbertov sindrom, u kojem enzim za razgradnju krvnog bojila slabije djeluje. Međutim, na takvu boju stolice mogu utjecati i tegobe s crijevnim bakterijama.

Svjetlosmeđa do siva boja

Takva boja stolice signalizira da je veza između jetre i crijeva blokirana, stoga bojilo krvi – hemoglobin – ne može završiti u stolici.

Crna ili crvena boja

Crna ili crvena stolica obično su posljedica konzumacije hrane tamne boje poput cikle, borovnica ili sipinog crnila.

Posjet liječniku preporučuje se za bilo koju nijansu sive stolice i za crnu ili crvenu stolicu ako nije riječ o posljedici obojene hrane koju ste pojeli i ako u njoj primijetite svježu krv.

Zdrava stolica

Normalnu i zdravu stolicu trebali bismo lako izbaciti iz crijeva te bi prema Bristolskoj fekalnoj ljestvici (Meyersova skala) trebala biti u obliku kobasice s pukotinama na površini ili s glatkom površinom. Kod ljudi koji teško prazne crijeva ili pate od zatvora ta ljestvica definira dvije vrste stolice: 

  1. tvrda, sasušena, u obliku kuglica i raspada se
  2. mala i tvrda stolica grudaste strukture.

Druga krajnost su tri vrste stolice koje ukazuju na poremećaje povezane s prijevremenim pražnjenjem crijeva:

  1. stolica u mekanim kuglicama s jasnim rubovima,
  2. stolica u pahuljastim kašastim komadićima s poderanim rubovima,
  3. proljev koji je u potpunosti tekuća stolica. 

Nedostaci u prehrani također su primjetni u stolici

  • Masna stolica koja se teže ispire iz školjke ukazuje na slabiju funkciju jetre. Preporučuje se konzumacija više krstašica (npr. brokula, cvjetača...), a na vašu će jetru dobro djelovati i laneno ulje, orasi, lješnjaci, jaja te sjemenke suncokreta i bundeve.
  • Ljepljiva stolica ima previše sluzi i ukazuje na nedostatak vlakana. Pomoći će vam dodavanje vlakana u prehranu. 
  • Neugodan miris stolice znak je loše probave i zastoja stolice u debelom crijevu. Da biste se riješili te neugodnosti, jedite više povrća.
  • Svijetla stolica upozorava nas na nedostatak esencijalnih masnih kiselina. Riba, avokado, sjemenke bundeve i lana trebali bi se češće naći na vašem tanjuru.
  • Meka, tekuća i »neformirana« stolica, koja još nije proljev, ukazuje na iscrpljenu slezenu. Izbjegavajte sirovo povrće, češće jedite različite vrste luka, đumbir, cimet, koromač, muškatni oraščić, rižu, zob i pir. Preporučuje se i konzumacija biljnih čajeva, probiotičkih jogurta i uzimanje isprobanih korisnih mliječnokiselinskih bakterija.
  • Tanka i iskidana stolica zahtijeva čišćenje debeloga crijeva. Jedite više vlakana i tamnog lisnatog povrća.

Što je hrana duže u crijevima, stvara više toksičnih tvari, što negativno utječe na crijevnu floru.

5 koraka do odlične probave i zdrave stolice

Dobra probava uvelike utječe na kvalitetu života pojedinca. Nitko se ne osjeća dobro ako ima zatvor, napuhnut je i probada ga u crijevima, nitko ne voli proljev... Stoga se pobrinite za svoje dobro zdravlje i zdravo pražnjenje crijeva uzimajući u obzir pet savjeta za odličnu probavu:

  1. Hranite se uravnoteženo i redovito. Jedite raznovrsnu hranu u pet redovnih obroka u razmacima od četiri sata. Jedite hranu s visokim sadržajem vlakana. Ne pretjerujte s konzumacijom masne i pržene hrane te birajte proteinske namirnice visoke biološke vrijednosti.
  2. Pijte najmanje dvije litre vode na dan.
  3. Uključite u svoju prehranu proizvode s korisnim mliječnokiselinskim bakterijama koje se prirodno nalaze u vašim crijevima.
  4. Izbjegavajte loše navike poput konzumacije alkohola i pušenja.
  5. Kontrolirajte stres opuštanjem i redovitom fizičkom aktivnošću.

Izvori:

back to top