Zašto je važno uzimanje korisnih mliječnokiselinskih bakterija u trudnoći?

Beti Kutnar, dipl. ing. preh. tehn., Sara Strasner, mr. pharm.
Tijekom trudnoće i dojenja vrlo je važna raznovrsna prehrana bogata mikroelementima kao što su vitamini i minerali te korisne mliječnokiselinske bakterije (probiotici), za koje se pokazalo da imaju blagotvoran učinak na ravnotežu crijevne mikroflore.

Trudnoća je jedno od najljepših i najčarobnijih razdoblja u životu. Radujemo se novom životu i novim iskustvima, a istodobno se javlja i briga o tome kako se najbolje pobrinuti o sebi i svojem dojenčetu.

Stoga se žene tijekom trudnoće i dojenja često pitaju kako spriječiti ili barem ublažiti razne tegobe koje se javljaju u tom razdoblju. Probavne tegobe i zatvor česti su suputnici mnogim trudnicama. Kasnije, kada nam se pridruži dojenče, susrećemo se s kolikama i drugim probavnim tegobama kod djeteta, a postoji i velika mogućnost alergija. Što možemo učiniti kako bismo spriječili ili ublažili te tegobe?

Tijekom trudnoće i dojenja vrlo je važna raznovrsna prehrana bogata mikroelementima kao što su vitamini i minerali te korisne mliječnokiselinske bakterije (probiotici), za koje se pokazalo da imaju blagotvoran učinak na ravnotežu crijevne mikroflore. Njezin je sastav specifičan za pojedinca, ali u stručnoj se literaturi navode određeni sojevi mliječnokiselinskih bakterija koji povoljno utječu na rad crijeva.1

Zadnja otkrića pokazuju da crijevna mikroflora (koja se sastoji od preko 1000 vrsta različitih bakterija, kvasaca i arheja) ima važnu ulogu u održavanju zdravlja. Uzimanjem određenih bakterija također možemo utjecati na mikrofloru u crijevima. Naime, unos korisnih mliječnokiselinskih bakterija tijekom trudnoće i kod dojenčadi povezan je sa zaštitnom ulogom protiv preeklampsije, trudničkoga dijabetesa, vaginalnih infekcija, alergijskih bolesti te s blagotvornim utjecajem na dobivanje tjelesne mase majke i novorođenčeta.2 Konzumacija korisnih mliječnokiselinskih bakterija pomaže i pri uspostavljanju ravnoteže crijevne mikroflore, a time i pri ublažavanju različitih probavnih tegoba.

Konzumacija korisnih mliječnokiselinskih bakterija pomaže i pri uspostavljanju ravnoteže crijevne mikroflore, a time i pri ublažavanju različitih probavnih tegoba.

Trudnički dijabetes i vaginalne infekcije

Istraživanja su pokazala da upotreba korisnih mliječnokiselinskih bakterija tijekom trudnoće može poboljšati metabolizam glukoze i tako smanjiti učestalost trudničkog (gestacijskog) dijabetesa i preeklampsije.5 Trudnički dijabetes može značiti povećani rizik od razvoja dijabetesa (osobito tipa 2) čak i nakon trudnoće, a djeca trudnica s trudničkim dijabetesom sklonija su pretilosti i dijabetesu kasnije u životu, tijekom kasnog puberteta i rane odrasle dobi.6

Korisne mliječnokiselinske bakterije također pokazuju povoljan učinak u održavanju uravnotežene vaginalne mikroflore. Njihova upotreba može smanjiti učestalost vaginalnih upala.5

Alergije kod djece

Svjetska organizacija za alergije (World Allergy Organisation – WAO) preporučuje uzimanje korisnih mliječnokiselinskih bakterija trudnicama koje imaju povećani rizik od razvoja alergija kod svoje djece. Djeca s povećanim rizikom su ona u kojih barem jedan roditelj odnosno brat ili sestra ima ili je imao alergijski rinitis, astmu, ekcem ili alergiju na hranu.7

Istraživanja korisne bakterije Lactobacillus rhamnosus GG pokazala su dobre rezultate u prevenciji pojave alergija. Ako su majke uzimale korisne bakterije Lactobacillus rhamnosus GG tijekom trudnoće, a djeca nakon rođenja, bile su učinkovite u prevenciji rane atopijske bolesti kod djece s povećanim rizikom od alergija.8

Ako su majke uzimale korisne bakterije Lactobacillus rhamnosus GG tijekom trudnoće, a djeca nakon rođenja, bile su učinkovite u prevenciji rane atopijske bolesti kod djece s povećanim rizikom od alergija.

Probavne tegobe u trudnoći i kod dojenčeta

Probavne tegobe česta su neugodnost koja nam se događa tijekom trudnoće. Korisna bakterija Lactobacillus rhamnosus GG pomaže uravnotežiti našu crijevnu mikrofloru i stoga se preporučuje za održavanje regulirane probave.

Međutim, nakon trudnoće susrećemo se i s probavnim tegobama kod dojenčeta. Česte su kolike, koje prepoznajemo po neutješnom plaču dojenčeta, stezanju šaka i grčenju koljena. Čak i u tim situacijama može nam pomoći korisna bakterija Lactobacillus rhamnosus GG. Naime, ona dokazano smanjuje plač kod djece s kolikama za 60 %.9 Proizvod s korisnom bakterijom Lactobacillus rhamnosus GG u našoj kućnoj ljekarni također će nam pomoći u slučajevima proljeva (kod dojenčeta ili majke) i drugih probavnih tegoba.

Sigurnost upotrebe korisnih mliječnokiselinskih bakterija u trudnoći

Brojna provedena istraživanja ukazuju na to da je upotreba korisnih mliječnokiselinskih bakterija tijekom trudnoće sigurna. Ne postoje sigurnosna upozorenja za konzumaciju provjerenih mliječnokiselinskih bakterija tijekom trudnoće i dojenja, a nema ni izvješća o mogućim nuspojavama kod trudnica i dojilja.3, 4

Važno je samo odabrati kvalitetno izrađene, provjerene i dokazano učinkovite korisne mliječnokiselinske bakterije. Lactobacillus rhamnosus GG jedna je od najistraživanijih bakterija s dokazanom učinkovitošću u brojnim indikacijama (sadrže je proizvodi WAYA Biotic).

Uživajte što više tijekom trudnoće, opustite se i stavite sebe na prvo mjesto. Kako biste brige i probleme sveli na najmanju moguću mjeru, pomozite si i s korisnim mliječnokiselinskim bakterijama.

Nemojte zaboraviti ni dodatke prehrani za trudnice. Potreba za nutrijentima povećava se naime u trudnoći za 50–100 posto. Uz samo 1 Novalac prenatalnu kapsulu na dan zadovoljit ćete potrebe za svim ključnim hranjivim tvarima koje su vam potrebne za zdrav razvoj dojenčeta.

Izvori i literatura:

  1. Guarner et al. World Gastroenterology Organisation Global Guidelines: probiotic and prebiotics. February 2017.
  2. Gomez Arango et al. Probiotics and pregnancy. Curr Diab Rep. 2015 Jan;15(1):567.
  3. Luoto et al. Impact of maternal probiotic-supplemented dietary counselling on pregnancy outcome and prenatal and postnatal growth: a double-blind, placebo-controlled study. Br J Nutr. 2010 Jun;103(12):1792-9.
  4. Elias et al. Are probiotics safe for use during pregnancy and lactation? Can Fam Physician. 2011 Mar; 57(3): 299–301.
back to top