Kako urediti probavu i zašto pritom upotrijebiti probiotike?
DRUGI DIO

Sebastjan Rozman, mr. pharm.
Probavne tegobe jako su neugodne i često utječu na naše fizičko stanje i raspoloženje, a konačno i na našu samouvjerenost.

Kako urediti probavu i zašto pritom upotrijebiti probiotike? PRVI DIO

Pogledajmo i drugi dio članka s korisnim uputama za zdravu i reguliranu probavu.

4. Imajte u vidu koja je hrana za vas problematična (alergije i intolerancija)

Probavni sustav svakoga od nas ima svoje posebnosti i moguće alergije ili intoleranciju na neku vrstu hrane.

Alergija na hranu javlja se kada naše tijelo, preciznije naš imunološki sustav, pogrešno prepozna sastojak hrane (najčešće je to specifična bjelančevina) kao tvar štetnu za organizam i počne se pretjerano braniti brzim, burnim ili čak životno opasnim upalnim imunološkim odgovorom. Zbog burne reakcije tijela pojedinci su obično dobro upoznati sa svojim alergijama na hranu.

Manja osviještenost o izbjegavanju hrane prisutna je kod intolerancije na hranu. Kod intolerancije je riječ o probavnoj tegobi koja se javlja zbog odsutnosti probavnog enzima ili zbog nepravilnosti u sposobnosti osobe da apsorbira određene hranjive tvari.

Intolerancija na hranu može se izraziti na različite načine. Neke osobe mogu pojesti manju količinu inače problematične hrane bez većih tegoba. Kod njih tek nakon povećanja količine problematične hrane nastupaju simptomi, stoga se događa da mnogi uopće nisu svjesni svoje intolerancije. Ako vam se međutim često pojavljuju neobjašnjene probavne tegobe, savjetujemo da vodite dnevnik hrane, u koji ćete upisivati:

  • koju hranu jedete
  • koje simptome probavnih poremećaja doživljavate
  • vremenski raspored hrane i simptoma

Retrospektivnom analizom takvog dnevnika hrane možete primijetiti postojanje uzorka uzimanja hrane u vezi s (vremenski zakašnjelom) pojavom probavnih tegoba. Na takav način možete osvijestiti eventualnu intoleranciju na hranu i izbjegavanjem, zamjenom ili ograničenjem unosa sporne hrane posve ukloniti neželjene probavne poremećaje. Dulje razdoblje probavnih tegoba svakako je pravi razlog za posjet osobom liječniku.

5. Zdrava, raznovrsna i visokofunkcionalna crijevna mikroflora ključ je do regulirane probave

5.1. Što je uopće crijevna mikroflora?  

Naš probavni sustav naseljen je raznovrsnim ekosustavom mikroorganizama čiji su uravnoteženi sastav i primjerena aktivnost vrlo važni za reguliranu i zdravu probavu te očuvanje općega zdravlja organizma. Te korisne nakupine mikroorganizama (većinom bakterija) već dosta dugo nose naziv crijevna mikroflora. Neke korisne funkcije crijevne mikroflore uključuju:

  • proizvodnju različitih hranjivih tvari za nas (domaćina)
  • sprječavanje infekcija koje uzrokuju crijevni patogeni mikroorganizmi (štetne tvari)
  • povećanje normalnog imunološkog odgovora

Među znanstvenicima već duže vrijeme postoji uvjerenje da sastav i funkcija crijevne mikroflore ovise o osobinama nas samih, a među njima su najvažnije:

  • naša dob
  • naše opće zdravstveno stanje
  • naše eventualne bolesti
  • naša razina stresa

Novija ispitivanja otkrivaju veliku važnost prehrane i dodataka prehrani. Medicina zasnovana na dokazima danas priznaje postojanje neposredne veze između usavršenog sastava i rada crijevne mikroflore te uzimanja nekih hranjivih tvari (prebiotika) i dodataka prehrani (probiotika).

Medicina zasnovana na dokazima danas priznaje postojanje neposredne veze između usavršenog sastava i rada crijevne mikroflore te uzimanja nekih hranjivih tvari (prebiotika) i dodataka prehrani (probiotika).

5.2. Što su dakle prebiotici?

Prebiotici su definirani kao sastojci naše prehrane koji služe kao hranjive tvari za korisne bakterije unutar crijeva, a ujedno nisu hranjive tvari za patogene bakterije u crijevima. O količini i tipu unesenih prebiotika neposrednoovisesastav i metabolička aktivnost naše crijevne mikroflore, a posljedica su neposredni utjecaji na naše zdravlje i dobro opće stanje organizma.

Prebiotici se nalaze u različitoj hrani, a najčešće su prisutni u voću, povrću i žitaricama. U prvome dijelu članka podrobno su opisana prehrambena vlakna i ona su često, ali ne uvijek, također prebiotici.

Prebiotike najčešće nalazimo u rajčici, artičokama, bananama, šparogama, bobičastom voću, češnjaku, luku, radiču, zelenom povrću, mahunarkama, zobi, lanenim sjemenkama, ječmu i pšenici.

5.3. A što su probiotici?

Izraz probiotik potvrđen je tek sredinom prošlog stoljeća, ali upotreba fermentacije mliječnih kiselina i iskorištavanje pogodnih učinaka fermentiranih proizvoda u korist zdravlja ljudi seže još u antička vremena. Još su stari Rimljani i Grci poznavali različite recepte za izradu kiselog mlijeka.

Svjetska zdravstvena organizacija definirala je probiotike kao: živi sojevi selektivno odabranih mikroorganizama koji prilikom primjene u odgovarajućim količinama domaćinu osiguravaju korist za zdravlje.

5.4. Široka paleta korisnih učinaka koje osiguravaju probiotici

Probiotik kao dodatak prehrani sadržava jedan ili više živih sojeva bakterija korisnih za crijevnu mikrofloru koji poboljšavaju našu probavu brojnim mehanizmima djelovanja:

  • potiču razvoj zdrave crijevne mikroflore
  • osiguravaju odgovarajući omjer između patogenih i korisnih crijevnih bakterija
  • omogućuju pravilnu obnovu crijevne mikroflore nakon liječenja antibioticima
  • poboljšavaju sindrom razdražljivog crijeva
  • sprječavaju nastanak raka debeloga crijeva i rektuma
  • sprječavaju nastanak želučanih ulkusa
  • sprječavaju, odnosno skraćuju trajanje proljeva
  • ublažavaju intoleranciju laktoze

Osim probavnih učinaka probiotici imaju i brojne druge učinke povoljne za zdravlje:

  • povećavaju snagu našeg imunološkog sustava
  • ublažavaju alergije na hranu
  • pomažu u svladavanju zubnog karijesa
  • ublažavaju kandidozu
  • olakšavaju atopijski dermatitis

5.5. Zašto odabrati upravo WAYA® Forte kapsule?

Naravno da različiti sojevi probiotičkih bakterija nisu jednakovrijedni, stoga vam preporučujemo WAYA® Forte kapsule, koje sadržavaju najistraženiji probiotički soj Lactobacillus rhamnosus GG, koji osim gore opisanog općeg probiotičkog djelovanja donosi i brojne druge prednosti potvrđene ispitivanjima. Neke od tih prednosti slijede u nastavku:

  • Lactobacillus rhamnosus GG omogućuje najučinkovitije smanjenje proljeva koji uzrokuje liječenje antibioticima, što je dokazano mnogim ispitivanjima.
  • Na temelju ispitivanja provedenog u udomiteljskom domu u Helsinkiju redovita upotreba Lactobacillus rhamnosus GG u obliku probiotika znatno je smanjila broj infekcija dišnog sustava.

 

Da zaključimo: vidimo da probiotici donose puno pozitivnih utjecaja za naše zdravlje. Jedan je od izazova proizvođača probiotičkih dodataka prehrani isporuka metabolički aktivnih (živih) bakterija na mjesto djelovanja (crijeva).

Zbog svoje jedinstvene tehnologije WAYA® Forte kapsule ističu se među ostalim probioticima dostupnim na tržištu jer posebnom tehnologijom mikroenkapsulacije osiguravaju najveću dostavu metabolički aktivnih (živih) bakterija u debelo crijevo, što donosi najvišu stopu učinkovitosti.

Izvori:

  1. Livovsky DM, Pribic T, Azpiroz F. Food, Eating, and the Gastrointestinal Tract. Nutrients. 2020 Apr 2;12(4):986. doi: 10.3390/nu12040986. PMID: 32252402; PMCID: PMC7231022.
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319176#what-are-the-benefits-of-fiber (Pristupljeno 7. 2. 2021.)
  3. Otles S, Ozgoz S. Health effects of dietary fiber. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2014 Apr-Jun;13(2):191-202. PMID: 24876314.
  4. https://www.healthline.com/nutrition/22-high-fiber-foods (Pristupljeno 7. 2. 2021.)
  5. https://www.health.harvard.edu/digestive-health/dont-tolerate-food-intolerance (Pristupljeno 7. 2. 2021.)
  6. Holscher HD. Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes. 2017 Mar 4;8(2):172-184. doi: 10.1080/19490976.2017.1290756. Epub 2017 Feb 6. PMID: 28165863; PMCID: PMC5390821.
  7. Markowiak P, Śliżewska K. Effects of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics on Human Health. Nutrients. 2017 Sep 15;9(9):1021. doi: 10.3390/nu9091021. PMID: 28914794; PMCID: PMC5622781.
back to top