Laksativi – poznajete li već makrogol?

Špela Vidmar, mag. pharm.
Tegobe uzrokovane zatvorom mogu biti izrazito neugodne i mogu utjecati na kvalitetu našeg života. Budući da mogu pogoditi i djecu i odrasle, dobro je znati kako ublažiti tegobe i istodobno spriječiti učestalost zatvora.
Kako si pomoći tijekom zatvora

Zatvor je hitan problem koji ne uzima u obzir dob, a njegova učestalost raste s godinama. Prevalencija zatvora među djecom iznosi otprilike 9,5 %1 i u mnogim slučajevima nastavlja se u pubertetu. 

Zatvor je češći kod odraslih, osobito nakon 65. godine2 jer se s tom tegobom susreće oko 20 % odraslih diljem svijeta.2

Zašto se prevalencija zatvora povećava s godinama?

 • Nedovoljan unos tekućine i vlakana.
 • Manja tjelesna aktivnost.
 • Istodobno ili češće uzimanje lijekova.
 • Anatomske nepravilnosti koje također mogu otežati pražnjenje crijeva.2

 

Zatvor je češći kod odraslih, osobito nakon 65. godine2 jer se s tom tegobom susreće oko 20 % odraslih diljem svijeta.2

Kako si pomoći tijekom zatvora?

Tegobe uzrokovane zatvorom pokušat ćemo najprije riješiti bez upotrebe lijekova. Za takav pristup potrebno je puno vremena, samodiscipline i volje prije nego što se vide prvi rezultati. Ova metoda liječenja zatvora najčešće se odnosi na promjenu načina života jer uključuje promjene u ponašanju, prehrani i tjelovježbi te uvježbavanje odlaska na zahod.2

Pazite! Naglo povećanje unosa vlakana može imati i negativan učinak na osobu. Mogu se javiti bolovi u trbuhu i nadutost, stoga posebnu pozornost treba posvetiti polaganom (5 g/dan), a ne naglom povećanju unosa vlakana.3

Posljednjih godina ljudi sve više posežu za drugim načinima rješavanja tegoba zbog zatvora kada mjere bez lijekova nisu uspješne ili ne daju brze rezultate. 

Među najčešćim pristupima liječenju lijekovima svakako su laksativi, od kojih je većina dostupna u ljekarnama bez recepta.

Što je laksativ i koje laksative poznajemo?4

Laksativ je tvar koja ubrzava izlučivanje stolice iz organizma. Poznajemo više različitih vrsta laksativa koji na različite načine ublažavaju zatvor i tegobe koje on nosi.

1.    Omekšivači ili emolijentni laksativi
Pomažu pri pražnjenju stolice jer je omekšavaju i olakšavaju joj prolazak kroz cijelo crijevo. U ovu skupinu spadaju tekući parafin i natrijev dokusat.

2.    Kontaktni laksativi ili stimulansi 
Ova vrsta laksativa povećava pražnjenje i pokretljivost crijeva. Također smanjuje apsorpciju vode iz unutrašnjosti crijeva, tako da stolica ostaje mekana i lakše putuje tijelom. Nedostatak je ovih laksativa što se tijelo navikne na njih. Među njih spadaju ricinusovo ulje, glicerol, bisakodil i drugi. 

3.    Laksativi koji povećavaju volumen crijevnog sadržaja 
Nakon primjene pomažu zadržavati tekućinu u stolici te povećavaju masu i konzistenciju stolice. Primjeri laksativa za povećanje volumena: dijetalna vlakna i metilceluloza (npr. laneno sjeme, pšenične mekinje).

Važno je prilikom njihove upotrebe popiti dovoljno vode kako bi laksativi postigli svoj učinak. Nedostatak vode može uzrokovati nadutost i začepljenje crijeva.

4.    Osmotski laksativi
Laksativi iz ove skupine vežu na sebe vodu te na taj način omekšavaju stolicu i olakšavaju njezino izlučivanje. Prednost ove vrste laksativa je što se tijelo ne navikne na njih. Među njih spadaju magnezijevo mlijeko, laktuloza, sorbitol i polietilen glikol (PEG ili makrogol) i drugi. 

5.    Sredstva za klistiranje
Koriste se za ublažavanje zatvora i čišćenje debeloga crijeva. Otopine na bazi vode ili ulja ubrizgavaju se u crijevo kroz rektum kako bi se pomoglo ukloniti otpadne tvari iz crijeva. Mogu se upotrebljavati sorbitol, glicerol, natrijev fosfat i druge otopine. 

6.    Ostali lijekovi protiv zatvora

Laksativi vežu na sebe vodu te na taj način omekšavaju stolicu i olakšavaju njezino izlučivanje. 

Kako među svim proizvodima u ponudi odabrati kvalitetan i učinkovit laksativ?

1.    Preporučuje se kupnja laksativa u ljekarnama ili provjerenim internetskim ljekarnama.
U ljekarnama rade stručnjaci koji vam savjetuju odgovarajući proizvod za vašu tegobu, a proizvodi koji se prodaju u ljekarnama ujedno su i testirani. Na taj način znate da ćete odabrati siguran i učinkovit laksativ koji će pridonijeti vašem zdravlju.

2.    Pri odabiru laksativa važno je uzeti onaj na koji se tijelo ne navikne.
Dugotrajnom primjenom nekih laksativa tijelo se na njih može naviknuti, pa pražnjenje crijeva bez njih više nije moguće. Stoga preporučujemo primjenu osmotskih laksativa na koje se tijelo ne navikne, a mogu se koristiti dulje vrijeme

3.    Odaberite učinkovit laksativ koji će vam pomoći u održavanju reguliranog rada crijeva.
Dokazano je da korisnici vrlo dobro podnose makrogol, s manje nadutosti nego pri upotrebi drugih osmotskih laksativa, primjerice laktuloze. 

Makrogol 4000 je učinkovitiji od laktuloze u poboljšanju učestalosti izlučivanja i konzistencije stolice. Učinci makrogola 4000 vidljivi su unutar 24 do 48 sati nakon prvog uzimanja.

Kod kroničnog zatvora i za ublažavanje tegoba uzrokovanih zatvorom preporučujemo upotrebu proizvoda WAYA Lax Junior* koji sadrži makrogol 4000**. 

Proizvod ublažava tegobe prouzročene zatvorom kao što su:

 • kronični zatvor,
 • stanje dugotrajnog zatvora s nakupljanjem stolice u rektumu i/ili debelom crijevu (fekalom),
 • zatvor s epizodičnim ili kroničnim kolikama. 

Sa svojim izvrsnim okusom breskve i aktivnim sastojkom makrogol 4000 odličan je izbor za pomoć djeci od navršenog 6. mjeseca života jer djeluje na nekoliko načina:

 • nježno izlučuje stolicu,
 • omekšava stolicu,
 • regulira rad crijeva.

Tako ćete sebi i svojim mališanima pružiti nježnu potporu tijekom neugodnih tegoba. 
Nježno i učinkovito rješava zatvor!

 

* Tijekom trudnoće i dojenja korisnice se trebaju posavjetovati s liječnikom prije uzimanja ovog medicinskog proizvoda. 
** Makrogol se preporučuje kao prva linija simptomatskog liječenja u pedijatrijskih bolesnika i odraslih prema smjernicama za liječenje zatvora. Mogu ga uzimati i dijabetičari i bolesnici na dijeti s niskim sadržajem natrija.

Izvori

 1. Rajindrajith et al. Childhood constipation: Current status, challenges, and future perspectives. World J Clin Pediatr. 2022 Sep 9;11(5):385-404.
 2. Vazquez et al. Epidemiology and management of chronic constipation in elderly patients. Clin Interv Aging. 2015 Jun 2;10:919-30.
 3. Daniali et al. An overview of interventions for constipation in adults. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2020 Aug;14(8):721-32.
 4. www.whocc.no/atc_ddd_index/, 19.6.2023
 5. Lyseng-Williamson. Macrogol (polyethylene glycol) 4000 without electrolytes in the symptomatic treatment of chronic constipation: a profile of its use. Drugs Ther Perspect. 2018;34(7):300-10.
 6. mediately.co/si/atcs/A06/zdravila-proti-zaprtju
back to top