Opušten pristup odvikavanju od pelena

Ima nekoliko metoda odvikavanja djece od pelena – od različitih metoda koje se usmjeravaju na dijete, preko brzih i „učinkovitih“ metoda koje djeluju za nekoliko sati ili dana do metoda koje morate započeti već kada se beba rodi.
Ima nekoliko metoda odvikavanja djece od pelena

Pročitali ste naš članak „Od pelene do zahoda – prvi koraci kod odvikavanja od pelena“  i shvatili da je vaš mališan spreman za odvikavanje od pelena. Juhuhu! Ali taj dugotrajni proces tek počinje.

Ima nekoliko metoda odvikavanja djece od pelena – od različitih metoda koje se usmjeravaju na dijete, preko brzih i „učinkovitih“ metoda koje djeluju za nekoliko sati ili dana do metoda koje morate započeti već kada se beba rodi. 

Koji ćete pristup odabrati, ovisi samo o vama, ali u ovom ćemo se članku usredotočiti na prvu metodu, tzv. pristup usmjeren na dijete ili „opušteni pristup“.

Opušteni pristup može se ukratko opisati kao nježan, ali strukturiran pristup koji se temelji na nagradama i postupnom učenju.

Prema opuštenom pristupu djeca u prosjeku nakon devet mjeseci nauče koristiti zahodsku školjku ili kahlicu, što izaziva najmanje nesuglasica između djeteta i roditelja.

Kako pristupiti odvikavanju od pelena (u nastavku je prikazano navikavanje na kahlicu, ali možete slijediti iste korake i za navikavanje na zahodsku školjku): 

1.    Polako predstavite kahlicu djetetu. Odlučite li se za navikavanje na kahlicu, stavite je na pod u kupaonici ili dječjoj sobi. U kupaonici je dijete može upotrebljavati zajedno s vama, a u sobi će se osjećati opuštenije.

2.    Na nekoliko minuta stavite dijete na kahlicu dok je obučeno. Ako je nemirno, nemojte se ljutiti na njega. Radije zajedno pročitajte bajku ili mu ispričajte priču dok se ne smiri. Ponavljajte to tjedan ili dva.

3.    Sljedećih nekoliko dana stavite dijete bez pelena da sjedi na kahlici nakon obroka. Tada mu je želudac pun i šanse za pražnjenje crijeva su najveće. Ipak, nemojte tjerati dijete i ne zahtijevajte da baš tada mora isprazniti crijeva. Najprije ga ostavite da udobno sjedi na kahlici bez pelena.

4.    Dijete će biti sve više zainteresirano za sjedenje na kahlici, pa ga sada možete posjesti na nju i kad je pelena puna ili je treba promijeniti. Ponovite to nekoliko puta dnevno i usput objašnjavajte djetetu da mokraća ili stolica spadaju u kahlicu i da zato to činite.

5.    S vremenom ćete dijete naviknuti na to da upotrebljava kahlicu ujutro čim se probudi, nakon obroka i prije spavanja. Čak i ako ništa ne izađe van, pohvalite ga.

6.    Dijete je sada samopouzdanije kod upotrebe kahlice pa mu na kraće vrijeme možete skinuti pelenu i potaknuti ga na samostalnu upotrebu kahlice. Ako zaboravi, nježno ga podsjetite nekoliko puta tijekom dana. Možda ćete mu morati pomoći da se skine i obuče.

7.    Sljedećih nekoliko tjedana produžujte vrijeme bez pelena. Dijete kod kuće treba nositi gaćice, a kada ste vani, a ne kod kuće, možete si pomoći pelenama gaćicama ili običnim pelenama. Uvijek nosite kahlicu sa sobom kad izlazite iz kuće.


 

8.    Ako pelena ostane suha kada niste kod kuće, a kada ste kod kuće, dijete samostalno koristi kahlicu, sljedeći put kad idete van, možete ostaviti pelene kod kuće. Ali ipak pazite da dijete može brzo doći do zahoda ili kahlice ako mu zatrebaju.

9.    Kontroliranja noćnih stolica uhvatite se tek kada dijete bude potpuno neovisno pri upotrebi kahlice preko dana.

WAYA savjet – svaki put kada se vaše dijete uspije popiškiti ili pokakati u kahlicu, pohvalite ga ili nagradite. Ako se dogodi nezgoda, nemojte grditi dijete niti se ljutiti. Očistite lokvicu i nježno podsjetite dijete da sljedeći put upotrijebi kahlicu. 

Izazovi tijekom odvikavanja od pelena

Odvikavanje od pelena od roditelja zahtijeva mnogo strpljenja i razumijevanja. Osim nezgoda koje se mogu dogoditi postoje i drugi izazovi koji se mogu pojaviti tijekom odvikavanja od pelena i na koje je dobro biti spreman.

Pražnjenje crijeva odmah nakon upotrebe kahlice: ako se dijete popiški ili pokaka odmah nakon sjedenja na kahlici, to može biti znak da se ne može opustiti, da se boji ili još nije spremno za odvikavanje od pelena. Pokušajte ga opustiti čitanjem knjižica  dok koristi kahlicu. Ako to nije dovoljno, pokušajte ponovno s odvikavanjem za nekoliko tjedana.
 

 

Strah od korištenja zahodske školjke: mala djeca često se boje upotrebe zahodske školjke jer misle da će ih voda tijekom ispiranja povući unutra ili da će pasti u školjku. U tom slučaju radije koristite kahlicu. Kada dijete bude samopouzdano upotrebljavalo kahlicu, možete ga polako početi navikavati na zahodsku školjku. Izbjegavajte korištenje nastavka za zahodsku školjku ili dječje zahodske daske jer su često nestabilne i produbljuju strahove.

Nekontrolirano istjecanje mokraće: mnoga djeca ne znaju kako kontrolirati svoj mjehur dugo nakon što uspiju veliku potrebu obaviti na kahlici. Ne brinite se. Nastavite hvaliti uspješne podvige, a uskoro će uslijediti kontrola rada mjehura.

Odbijanje upotrebe kahlice za veliku potrebu: čak do 20 % djece ne želi kakati na kahlici ili zahodskoj školjci. Razlozi su strah i tjeskoba, svađe s roditeljima, teži karakter ili bolno pražnjenje crijeva zbog zatvora. U početku za pražnjenje crijeva možete koristiti pelene, ali u blizini kahlice i nastavite s opuštenim pristupom. Ako dijete ima zatvor, najprije treba riješiti taj problem pa tek onda pristupiti odvikavanju od pelena. Preporučujemo da pročitate ovaj članak

Ljutnja pri povlačenju vode iz vodokotlića: mnoga djeca svoju stolicu smatraju dijelom svoga tijela i iznimno su ponosna na nju. To može dovesti do bijesa kod puštanja vode iz vodokotlića jer ne žele da njihovo postignuće nestane. Odvojite vrijeme da objasnite svom djetetu što je stolica i zašto je potrebno ispiranje. Nagradite svako uspješno ispiranje u skladu s tim.

Zahodsku školjku koriste samo kod kuće: djeca često ne žele prazniti crijeva nigdje drugdje nego kod kuće. Drugi zahodi su im strani i mogu imati drugačiji način upotrebe koji im nije poznat ili ih plaši. Kod navikavanja na druge zahode počnite s poznatim ljudima (baka, prijatelji) i na početku ga uvijek pratite. 

Povratak na upotrebu pelena: u razdobljima stresa često se događa da dijete ponovno počne nositi pelene. Najčešće se to događa kada se rode brat ili sestra jer žele skrenuti pozornost na sebe ili u vrijeme velikih obiteljskih promjena – selidbe, preseljenja iz kolijevke u krevet, nove osobe koja se brine o djetetu ili smrti voljene osobe. Ostanite mirni i strpljivi te udovoljite želji djeteta da nosi pelene. Pobrinite se i da provedete puno kvalitetnog vremena sa svojim djetetom. Nakon nekoliko dana pokušajte skrenuti pozornost s pelena i potaknite dijete da ponovno koristi kahlicu ili zahodsku školjku.
 

  Želimo vam puno sreće i što manje nezgoda!

   

  Izvori

  1. The Perils and Pitfalls of Potty Training, Valerie Kimball, MD
  2. Toilet Training, Beth A. Choby, MD, and Shefaa George, MD
  3. Toilet Training: Common Questions and Answers, Drew C. Baird, MD, and Michael Bybel, DO, Carl R. Darnall Army Medical Center, Fort Hood, Texas, Adam W. Kowalski, MD, Winn Army Community Hospital, Fort Stewart, Georgia
  4. nijz.si/wp-content/uploads/2022/07/predsolski_otroci_prirocnik_za_izvajalce_vzgoje_za_zdravje.pdf
    
  back to top