Prehlada, viroza i proljev! Najčešći suputnici jesenskih dana!

Školarci već radoznalo zagrijavaju školske klupe, a najmlađi se veselo igraju u vrtićima. Dani su kraći i hladniji, što također znači da se više vremena zadržavamo u zatvorenim prostorijama. Time se stvaraju savršeni uvjeti za brzo širenje infekcija dišnih putova i probavnih organa, osobito kod mlađe djece.

Što ako vam se dogodi infekcija izazvana rotavirusom?

Jedna je od čestih virusnih bolesti akutni proljev, koji najčešće uzrokuju rotavirusi. Simptomi infekcije prouzročene rotavirusom jesu proljev ili povraćanje, što je osobito neugodno. Rotavirus oštećuje i uništava crijevne stanice koje više ne mogu obavljati svoju ulogu u crijevima, prije svega apsorpciju vode iz crijeva u tijelo i razmjenu elektrolita. U crijevima ostaje previše vode i hranjivih tvari, što uzrokuje proljev. 

Kad se pojavi proljev, treba odmah poduzeti sljedeće  mjere: 

  • Nužna je nadoknada izgubljene tekućine, najbolje rehidracijskim otopinama koje su dostupne u ljekarnama. 
  • Treba što prije početi uzimati dokazano učinkovite korisne bakterije koji smanjuju broj pražnjenja crijeva i druge simptome proljeva, kao što su mučnina i bolovi u trbuhu. 
  • Djecu koju muči proljev odvedite liječniku ako se proljev ne smanji  u roku od 2 do 3 dana, odnosno ako primijetite prve znakove dehidracije. Uvažavajte i dječju dob: što je dijete mlađe, to se prije savjetuje posjet liječniku.

Kad se pojavi proljev, treba smjesta poduzeti mjere!

Majke troje djece i njihov plan za zdravu jesen

Nina, mama troje djece, ima plan za zdravu jesen: »Naš plan za zdravu jesen i zimu jesu zdrava i uravnotežena prehrana, koja obuhvaća puno voća i povrća, obične vode, kokosove vode, limunade, soka od naranče i povremeno biljnih čajeva i domaći med, zatim proizvodi WAYA® i higijena (najvažnija u sprječavanju širenja virusa!). Ništa nije drukčije, kao i obično svake godine, ali ipak treba napomenuti da ne smijemo zaboraviti da neke stvari možemo spriječiti i sebi olakšati i sad je pravo vrijeme za razmišljanje o njima jer smo još uvijek zdravi i puni ljetne energije.«

Jednu mamu je prošlogodišnje loše iskustvo prilično podučilo: »Dobar dio ovoga ljeta proveli smo na moru te se zaista nadam da nas u jesenskoj i zimskoj sezoni virusi i bakterije neće toliko napadati kao prošle godine. Proizvodi WAYA® pratit će nas na svakom koraku. Osim toga pobrinut ćemo se za više kretanja na svježem zraku i za podršku zdravom, neprerađenom hranom sa što manje šećera.« 

Zašto upravo proizvodi WAYA®?

Mliječnokiselinske bakterije su živi mikroorganizmi koji, ako se uzimaju u dovoljnoj količini, povoljno djeluju na crijevnu mikrofloru i tako ublažavaju probavne tegobe, odnosno suzbijaju širenje infekcije. Jedna od najistraženijih mliječnokiselinskih bakterija  kod probavnih tegoba jest Lactobacillus rhamnosus GG, koja je na raspolaganju u obliku kapi i kapsula WAYA®. Mliječnokiselinske bakterije uzimajte sve vrijeme proljeva i nekoliko dana poslije njega. 

Izvor:

  1. Bernstein DI: Pediatr Infect Dis J. 2009 Mar;28(3 Suppl):S50-3. Guarino et al: 2014. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014;59:132–152.

Odaberite provjerenu kvalitetu

back to top