Vaše dijete ima proljev – poduzmite mjere!

Svako se dijete prije ili kasnije susretne s probavnim smetnjama, među kojima su proljevi česti. Dobro je znati što učiniti kad se pojavi proljev. Mnogi misle da je osnovna mjera kod proljeva dijeta, ali ipak nije tako.
Što treba poduzeti kad se pojavi proljev kod djeteta

Proljevi su česti i u Hrvatskoj

Infektivni proljevi spadaju u najčešće zarazne bolesti u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Oni su najčešći uzrok prihvata djeteta u bolnicu.

Godine 2011. u Sloveniji je zabilježena gotovo 21.000 slučajeva proljeva kod djece. Ocjenjuje se međutim da je učestalost proljeva zapravo pet puta veća jer roditelji kod blažih oblika proljeva ne traže savjet liječnika.

Udio djece kojoj je zbog proljeva potrebno liječenje u bolnici približno je 5 %. Hospitalizacija je potrebna prije svega zbog dehidracije i općeg lošeg stanja, što je posljedica proljeva.

Češće obolijevaju djeca uključena u vrtić, osobe s oslabljenim imunitetom, osobe koje se liječe antibiotikom i putnici u manje razvijene predjele. Tijek bolesti teži je kod dojenčadi i starijih osoba (iznad 75 godina), kod kojih je češći i prihvat u bolnicu.

U slučaju proljeva preporučuje se uzimanje dokazano učinkovitih probiotičkih kultura koje smanjuju trajanje i intenzivnost proljeva

Nužne mjere kad se pojavi proljev:

  • Posebna dijeta kod proljeva nije potrebna. Treba se samo pobrinuti za dovoljno pića i za nadoknađivanje elektrolita (konzumacijom slanih jela i rehidracijskim otopinama koje možete kupiti u ljekarni).
  • Vrlo dobro se treba pobrinuti za higijenu. Najvažnije je dobro i često prati ruke tekućom vodom i sapunom. Ruke treba obavezno oprati nakon upotrebe zahoda te prije pripreme hrane i pića. Djeci je potreban odgovarajući nadzor pri pranju ruku da to naprave uistinu temeljito.
  • Moramo se pobrinuti za čišćenje i dezinficiranje predmeta (igračaka) i površina koje su u kontaktu s izmetom i često ih diramo (površine za previjanje dojenčadi, kvake...).
  • Vrlo je važno da dijete koje oboli od proljeva ne ide u vrtić i ostane kod kuće toliko dugo dok jedan dan nema proljev. Osoblje u vrtiću mora se također pobrinuti da se pri pojavi akutnog proljeva (prvenstveno rotavirusne infekcije) prostorije i površine za igranje temeljito očiste i dezinficiraju. Spomenuti virus može naime na površinama ostati još nekoliko tjedana ili mjeseci.
  • Ako je od proljeva oboljela odrasla osoba, ne smije pripremati hranu za druge članove obitelji.
back to top