Zatvor tijekom trudnoće: česta tegoba s jednostavnim rješenjima

Trudnoća je prekrasno razdoblje u životu žene, ali sa sobom može donijeti i neke neugodnosti. Jedna od čestih tegoba s kojima se suočavaju trudnice jest zatvor. To može negativno utjecati na kvalitetu života i izazvati dodatne poteškoće. Stoga se na vrijeme upoznajte s rješenjima za ublažavanje zatvora i sprječavanje njegovog nastanka.
Što je zatvor tijekom trudnoće?

Što je zatvor tijekom trudnoće?

Zatvor ili konstipacija označava smanjenje broja pražnjenja crijeva u odnosu na normalno pražnjenje crijeva kod zdravih ljudi; kod odraslih je to od tri puta dnevno do tri puta tjedno

Među znakove zatvora ubrajaju se i:

 • teže izlučivanje stolice,
 • tvrda ili grudasta stolica,
 • nadutost ili napeti trbuh i
 • nepotpuno pražnjenje crijeva.

Žene najčešće imaju problema sa zatvorom u prvom (35 %) i drugom (39 %) tromjesečju, nešto rjeđe u trećem tromjesečju (21 %), a zatvor može biti prisutan i nakon porođaja (17 %).1

Ako je žena već imala problema s probavom prije trudnoće, oni su se samo pogoršali tijekom čarobnog razdoblja, pokazala su istraživanja. Ali ako nije imala problema, oni se najčešće prvi put javljaju u trudnoći.

Zatvor ili konstipacija označava smanjenje broja pražnjenja crijeva u odnosu na normalno pražnjenje crijeva kod zdravih ljudi; kod odraslih je to od tri puta dnevno do tri puta tjedno.

Uzroci zatvora tijekom trudnoće 

Tijekom trudnoće žene su podložnije zatvoru zbog fizioloških i anatomskih promjena u tijelu, a posebno u probavnom sustavu.1,3 

Hormonske promjene

Tijekom trudnoće, posebno u prvim mjesecima, utjecaj hormona je iznimno velik. Tada se povisuje razina hormona progesterona, koji opušta glatke mišiće crijeva i usporava njihovu pokretljivost. To znači da se hrana sporije probavlja i da se iz stolice apsorbira više vode, što je čini sušom i tvrđom. Osim toga, snižava se razina hormona motilina, koji potiče kontrakcije crijeva i ubrzava izlučivanje stolice.

Pritisak maternice

Svakoga mjeseca maternica se povećava i pritišće na debelo crijevo, što otežava prolaz stolice. To može dodatno usporiti rad crijeva i uzrokovati zatvor. 

Upotreba lijekova

Neki lijekovi mogu uzrokovati ili pogoršati zatvor. Među njima su najčešći lijekovi sa željezom koje trudnice uzimaju zbog anemije. Točan uzrok još nije poznat, no stručnjaci smatraju da željezo na sebe veže vodu pa se stolica stvrdne i to može izazvati zatvor. 
Ostali lijekovi koji mogu uzrokovati zatvor uključuju antacide, opioidne analgetike, antidepresive i neke antihistaminike.

Neodgovarajuća prehrana

Prehrana siromašna vlaknima može doprinijeti zatvoru. Vlakna su važna za normalan rad crijeva jer u vodi bubre i tako povećavaju volumen stolice te potiču njezinu pokretljivost. 

Dehidracija

Tekućina je potrebna kako bi stolica bila mekana i kako bi spriječila njezino isušivanje. Bez tekućine stolica može postati mala, tvrda i kuglastog oblika. Ako trudnica ne pije dovoljno tekućine, stolica se može zgusnuti, što može biti uzrok zatvora.

Nedovoljna tjelesna aktivnost

Kretanje je korisno za pospješivanje probave i pokretljivost crijeva.
Ako je trudnica premalo tjelesno aktivna ili ima ograničenja u kretanju, to se može odraziti na njezinu stolicu. Tjelesna aktivnost također pomaže u oslobađanju od stresa i napetosti, što može utjecati i na rad crijeva.

 

 

Kako ublažiti zatvor tijekom trudnoće?

Zatvor tijekom trudnoće može se spriječiti ili ublažiti uz nekoliko jednostavnih mjera:

•    Jedite više vlaknaste hrane. Vlakna su kompleksni ugljikohidrati koje tijelo ne može probaviti pa ostaju u crijevima i pomažu u izlučivanju stolice. 
Preporučuje se unos od najmanje 25 do 30 grama vlakana dnevno. 
Vlakna se nalaze u raznim namirnicama poput mahunarki, zobenih pahuljica, cjelovitih žitarica, povrća i voća. 

•    Pijte puno tekućine. Tekućina je potrebna kako bi stolica bila mekana i kako bi se spriječilo njezino isušivanje. 
Pijte najmanje dvije litre tekućine dnevno, a pritom birajte vodu ili nezaslađene voćne sokove. 
Izbjegavajte alkohol i kavu jer mogu uzrokovati dehidraciju.

•    Redovito vježbajte. Tjelesna aktivnost potiče probavu i rad crijeva te pomaže u oslobađanju od stresa i napetosti. 
Vježbajte barem pola sata dnevno; odaberite umjerenu tjelovježbu koja vam odgovara i ne izaziva nelagodu. 
Primjereni oblici tjelovježbe za trudnice su hodanje, plivanje, joga ili pilates.

•    Planirajte obavljanje velike nužde. Važno je da trudnica posluša signale svoga tijela i ne zadržava stolicu kada osjeti potrebu za obavljanjem velike nužde. Ako to čini prečesto ili predugo, stolica se može još više zgusnuti i otežati pražnjenje crijeva. 
Preporučujemo da uspostavite redoviti ritam pražnjenja crijeva i za to odvojite dovoljno vremena i mira. 
Zanimljivo: promjena položaja ili oslonac nogama na mali stolac ili postolje pomaže vam na zahodu jer to olakšava pritisak na rektum i izlučivanje stolice.

•    Proizvodi dostupni u ljekarni. U nekim slučajevima možete pribjeći dodacima prehrani, blagim laksativima ili medicinskim proizvodima koji su sigurni za upotrebu u trudnoći. 

Prvi izbor za liječenje zatvora prema smjernicama za djecu i odrasle jest aktivni sastojak makrogol 4000 sadržan u proizvodu WAYA Lax Junior.4,6

Prije upotrebe proizvoda za ublažavanje zatvora uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom kako biste isključili ozbiljnija stanja, ali neka rješenja možda neće biti prikladna za sve trudnice.

  Važno je da trudnica posluša signale svoga tijela i ne zadržava stolicu kada osjeti potrebu za obavljanjem velike nužde.

  Riješite zatvor tijekom trudnoće na nježan i učinkovit način uz proizvod WAYA Lax Junior. Medicinski proizvod u obliku oralne otopine sadrži makrogol 4000, aktivni sastojak za liječenje zatvora koji je prvi izbor prema smjernicama za djecu i odrasle.
  WAYA Lax Junior djeluje tako što omekšava stolicu, olakšava pražnjenje crijeva i regulira rad crijeva.

  Posavjetujte se s liječnikom prije upotrebe proizvoda tijekom trudnoće.

  Kada potražiti liječničku pomoć za zatvor tijekom trudnoće?

  Zatvor u trudnoći uglavnom je bezopasan i pritom si možete pomoći proizvodom WAYA Lax Junior. Ipak, potražite liječničku pomoć ako imate sljedeće probleme:

  • teški zatvor koji traje dulje od tjedan dana unatoč upotrebi laksativa,
  • rektalno krvarenje koje može ukazivati na analnu fisuru, hemoroide ili neko ozbiljnije stanje,
  • jaki bolovi u trbuhu koji mogu ukazivati na crijevnu opstrukciju ili drugo komplicirano stanje,
  • mučnina, povraćanje, gubitak apetita ili gubitak tjelesne mase, što može ukazivati na ozbiljan probavni ili metabolički poremećaj,
  • promjena boje ili mirisa stolice, što može ukazivati na infekciju ili upalu crijeva.

   

  Izvori

  1. Derbyshire et al. Diet, physical inactivity and the prevalence of constipation throughout and after pregnancy. Matern Child Nutr. 2006 Jul;2(3):127-34.
  2. Cullen G, O'Donoghue D. Constipation and pregnancy. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2007;21(5):807-18
  3. Bradley et al. Constipation in pregnancy: prevalence, symptoms, and risk factors. Obstet Gynecol. 2007 Dec;110(6):1351-7.
  4. Lindberg et al. World Gastroenterology Organisation. World Gastroenterology Organisation global guideline: Constipation--a global perspective. J Clin Gastroenterol. 2011 Jul;45(6):483-7.
  5. Tabbers et al. Evaluation and treatment of functional constipation in infants and children: evidence-based recommendations from ESPGHAN and NASPGHAN. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014 Feb;58(2):258-74.
  6. Serra et al. European society of neurogastroenterology and motility guidelines on functional constipation in adults. Neurogastroenterology & Motility. 2020; 32: e13762.
  back to top