7 korisnih savjeta o uzimanju antibiotika

Urša Jarc, mr. pharm.
Riječ antibiotik dolazi iz latinskog jezika i znači "protiv života" (anti – protiv; bios – život). Prema definiciji, antibiotik je tvar koja usporava razmnožavanje bakterija ili ih uništava i upotrebljava se za liječenje bakterijskih infekcija.1 Protiv drugih mikroorganizama, kao što su virusi i paraziti, potpuno su neučinkoviti.

Bakterije susrećemo na svakom koraku. Samo na koži i u crijevima ima nekoliko milijuna različitih vrsta bakterija. Većina ne uzrokuje tegobe, a s nekima, kao što su bakterije u crijevima, živimo u suživotu. No neke bakterije, kada se previše razmnože, uzrokuju bakterijsku infekciju koju je potrebno liječiti antibioticima.

U 2016. godini 46 % upitanih Hrvata odgovorilo je da se antibiotici upotrebljavaju za liječenje virusnih infekcija, 43 % pogrešno vjeruje da su učinkoviti u liječenju gripe i prehlade.

Antibiotik uvijek mora propisati liječnik i to nakon obavljenog pregleda. Uzima se prema uputama jer u protivnom antibiotik nije učinkovit ili može prouzročiti neželjene učinke.

7 korisnih savjeta o uzimanju antibiotika

1. Kada i kako moram uzimati antibiotik?

Većinu antibiotika potrebno je uzimati u točno određeno vrijeme. Ako je liječnik propisao antibiotik koji je potrebno uzimati svakih 8 sati, obavezno se mora uzimati svakih 8 sati, a ne svakih 10 ili 5 sati, radi njegove učinkovitosti. Ako ste propustili jednu dozu, nikada ne uzimajte duplu dozu. Djeci se većinom propisuje antibiotik u obliku suspenzije. U tom je slučaju za učinkovito liječenje bočicu je potrebno prije upotrebe protresti.

2. Mogu li antibiotik uzimati uz jelo?

Ovisno koji antibiotik. Hrana može povećati ili smanjiti njegov učinak. Slijedite upute koje vam je dao vaš liječnik ili ljekarnik. Antibiotik se može uzimati prije jela, tijekom ili nakon jela. Uputa „na tašte“ ili „na prazan želudac“ znači da lijek morate uzeti barem 1 sat prije jela. Lijek svakako uzmite uz dovoljnu količinu tekućine, najbolje s vodom.3

3. Moram li nešto izbjegavati?

Tijekom liječenja određenim antibioticima potrebno je izbjegavati neke namirnice. Određene antibiotike se ne preporučuje uzimati uz proizvode koji sadrže kalcij, magnezij i slične minerale. Izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode te šumeće tablete s kalcijem i/ili magnezijem, odnosno, jedite barem 2 sata prije ili nakon uzimanja antibiotika. Na učinkovitost liječenja antibioticima mogu utjecati i alkohol i grejpfrut. Savjet o upotrebi pojedinačnog antibiotika naveden je u priloženim uputama, no o tome će vas upozoriti i u ljekarni.

4. Koliko dugo moram uzimati antibiotik?

Onoliko dugo, koliko vam je propisao liječnik! Iako se možda već nakon nekoliko dana osjećate bolje, potrebno je pridržavati se propisanog vremena liječenja. U protivnom može preživjeti mala količina bakterija koja razvije otpornost na antibiotike. Ako vam nakon liječenja ostane nekoliko tableta ili malo sirupa, odložite ih u lijekove za otpad i ne čuvajte ih za "drugi put".

Savjeti o uzimanju antibiotika

5. Mogu li prijatelju dati antibiotik koji mi je ostao od prošlog liječenja?

Ne. Bakterijsku infekciju mora potvrditi liječnik i u skladu s dijagnozom propisati odgovarajući antibiotik. Iako vaš prijatelj ima slične tegobe kao i vi, ne znači da mu je potreban isti antibiotik. Može doći do alergijske reakcije ili interakcije s ostalim lijekovima čime možete ozbiljno ugroziti njegovo zdravstveno stanje.

6. Mogu li uzeti antibiotik uz ostale lijekove?

Liječniku ili ljekarniku recite koje lijekove i dodatke prehrani uzimate svaki dan. Liječnik će u skladu s tim možda odabrati drugi antibiotik i savjetovati vam primjeren režim prehrane.

Antibiotike treba uzimati prema uputama, u protivnom neće djelovati ili će prouzročiti neželjene nuspojave.

7. Kako mogu izbjeći neželjene nuspojave?

Svaki lijek, ne samo antibiotik, stvara neželjene nuspojave koje su većinom blage i prolazne. Najčešće neželjene nuspojave pri upotrebi antibiotika su probavne smetnje, kao što su slabost i proljev. Naime, antibiotici ne razlikuju loše bakterije od korisnih te stoga mogu narušiti crijevnu ravnotežu. Za smanjivanje neželjenih učinaka antibiotika tijekom liječenja preporučuje se uzimanje probiotičkih kultura. Učinkovitost određenih sojeva, kao što su Saccharomyces boulardii i Lactobacillus rhamnosus GG, pri sprečavanju proljeva kod liječenja antibioticima dokazana je i kliničkim istraživanjima.4,5

Za smanjivanje neželjenih učinaka antibiotika tijekom liječenja preporučuje se uzimanje probiotika.

Pravilna i sigurna upotreba pridonosi boljem rezultatu liječenja, rjeđoj upotrebi antibiotika i smanjenju otpornosti mikroorganizama na antibiotike. Tome pridonosi i istovremena upotreba sigurnih i učinkovitih probiotičkih kultura već od prvog dana uzimanja antiobiotika. Proizvodi Waya® sadrže dokazanu, mikroenkapsuliranu probiotičku kulturu Lactobacillus rhamnosus GG.

Odaberite provjerenu kvalitetu

back to top