9 koraka do zdrave probave za vrijeme blagdana

Nina Fridrih, mr. pharm.
Odmor je vrijeme za obitelj, prijatelje i za sebe, kao i za (pre) obložen stol, zanemarivanje tjelesne aktivnosti i češće prejedanje.

Blagdani su vrijeme za obitelj, prijatelje i sebe te za (pre)bogatu trpezu, zanemarivanje tjelesne aktivnosti i češće prejedanje. Suvremeni, ubrzani tempo života vrlo opterećuje naš želudac jer ga često prebrzo punimo prevelikom količinom nekvalitetne i loše prožvakane hrane. No, problemi nastaju kada nam nepravilan način prehrane postane konstanta.

Prejedanje, konzumacija alkohola i jela s dosta masnoća i šećera samo dodatno dolijevaju ulje na vatru. Pojavljuje se osjećaj kao da nam se hrana zaglavila u želucu, vjetrovi, napuhnutost, grčevi, bolovi u želucu, žgaravica, podrigivanje, zatvor i druge probavne tegobe.

Kako do zdrave probave nakon blagdana?

1. Briga počinje prevencijom, tj. već prije blagdana

Budite umjereni prilikom kupnje i pripreme delicija. Tradicionalna blagdanska jela pokušajte pretvoriti u zdrav obrok, a recepte prilagodite tako da sadrže što manje šećera, soli i masti. Odaberite manje masno meso, uklonite vidljive masnoće, jedite umjerene količine slastica, a u prehranu uključite dovoljno voća, povrća i cjelovitih žitarica kako biste uravnotežili obrok hranjivim tvarima i energijom.

2. Stručnjaci preporučuju unošenje barem četiri obroka na dan

Na taj način postižemo bolji rad metabolizma i veći osjećaj sitosti tijekom dana te povoljno utječemo na razinu šećera u krvi i snižavanje masnoća u krvi.

3. Krećite se najmanje pola sata dnevno

Umjerena tjelesna aktivnost povećava puls, ubrzava metabolizam na trostruku do šesterostruku razinu u odnosu na stanje mirovanja, a pomaže i u smanjenju stresa te jačanju samopouzdanja. Odaberite tjelesnu aktivnost koja vam donosi radost i koju ćete najlakše uključiti u svakodnevicu.

4. Priuštite si dovoljno kvalitetnog sna kako bi vam se tijelo odmorilo i obnovilo energiju

Nedostatak sna uzrokuje želju tijela za jednostavnim rješenjima za obnovu energije, poput unosa šećera i kofeina. Stručnjaci u zadnje vrijeme povezuju nedostatak sna i s pojavom pretilosti.

5. Ako se pojave tegobe zbog nezdrave prehrane, neka vam sljedeći obrok bude lagan, s dovoljno tekućine i vlakana

Izbjegavajte kavu, alkoholna i gazirana pića, masnu i slanu hranu te šećer jer vam mogu dodatno pogoršati tegobe.

6. Ako ste napuhnuti, pomozite si čašom vode uz dodanu žlicu limunovog soka koji potiče rad probavnih enzima

Probavu također ublažava juha od riže ili ječma. Za smanjenje bolova u želucu naše su bake marljivo koristile stari recept pijenja čaja od gorkog pelina, kičice ili stolisnika, koji potiču izlučivanje želučanih sokova i ubrzavaju probavu.

7. Kad se pojavi zatvor, od ključne je važnosti da prije svega pijete veće količine tekućine

Dosta se krećite i pazite na kvalitetu prehrane koja mora biti bogata vlaknima, a posebno se preporučuje konzumacija vrlo zrelih kivija, suhih šljiva, datulja te sokova od suhih šljiva i smokava. Ne preporučuju se banane, riža, mrkva i čokolada.

8. Prilikom proljeva neophodan je unos velikih količina vode ili nezaslađenih čajeva (od suhih borovnica; crni čaj)

Trajanje proljeva skraćuje se uzimanjem proizvoda s dokazano učinkovitim sojevima dobrih bakterija koje možete kupiti u ljekarni (npr. Lactobacillus rhamnosus GG).

9. U ublažavanju probavnih tegoba pomažu nam probiotičke kulture

To su živi organizmi koji povoljno djeluju na crijevnu mikrobiotu (skup svih mikroorganizama u crijevima) ako ih dodajemo u dovoljnoj količini.

Zdrava crijevna mikrobiota važna je za razgradnju hrane i djelovanje imunološkog sustava. Njezina ravnoteža ovisi o mnogim čimbenicima (prehrani, konzumaciji alkohola ili uzimanju lijekova, bakterijskim i virusnim infekcijama, stresu).

Posljedice narušene ravnoteže odražavaju se u probavi, lošijem zdravlju i slabijoj otpornosti, a dodavanjesojeva dobrih bakterijapomaže nam da bismo je uravnotežili. Dobre bakterije nalaze se u fermentiranim prehrambenim proizvodima poput jogurta i kefira te u obliku dodataka prehrani. Najispitivaniji soj koji vam može učinkovito pomoći u ublažavanju probavnih smetnji je Lactobacillus rhamnosus GG. Sadrže ga proizvodi WAYA®, koje možete naći u svakoj ljekarni.

Da bismo osigurali zdravu probavu, u svoju svakodnevicu moramo uključiti što više pozitivnih čimbenika zdravlja, a pritom moramo biti svjesni da nisu važni samo blagdani već svih 365 dana u godini.

Odaberite provjerenu kvalitetu

back to top