Što spada u kućnu ljekarnu obitelji s djecom?

Suživot i uzbudljive dogodovštine sa školskim prijateljima te prijateljima u vrtiću donose i nešto manje ugodne susrete s virusima i bakterijama koje djeca tijekom igre i druženja vole međusobno podijeliti. Imamo malo mogućnosti da zaštitimo dijete od prehlade i infekcija jer njegov imunološki sustav ima najvažniju ulogu u borbi protiv sveprisutnih mikroorganizama. Pa ipak, dobro opremljenom kućnom ljekarnom koja sadrži preparate za očuvanje zdravlja možemo mališanu i sebi olakšati mnoge zdravstvene tegobe. Dakle, što spada u kućnu ljekarnu obitelji s djecom?
Kućna ljekarna obitelji s djecom

»Kada gorite od vrućice«

Ako imate djecu, u kućnoj ljekarni morate uvijek imati na raspolaganju čepiće, sirup, prašak ili tablete za snižavanje tjelesne temperature. Da bismo uopće potvrdili vrućicu, potreban nam je termometar za mjerenje tjelesne temperature, koja se obično mjeri ispod pazuha. Za vrlo malu djecu mjerenje temperature preporučuje se ispod jezika ili u rektumu. A sve se više koriste i infracrveni termometri pomoću kojih mjerimo temperaturu u uhu.

Ako je tjelesna temperatura povišena, lijekovi koji sadrže paracetamol najprikladniji su za snižavanje vrućice u mališana. Tim lijekovima ne kontroliramo samo vrućicu već možemo mališanu ublažiti bolove i umanjiti mu osjećaj slabosti. Ti lijekovi dostupni su u ljekarni bez recepta i koriste se prema uputama farmaceuta, ovisno o dobi i tjelesnoj težini djeteta.

Pastile za grlobolju i sirup protiv kašlja     

Djecu često muče bolovi u grlu; obično nestanu u roku od nekoliko dana, a ponekad ne mogu proći bez pomoći pedijatra. Prilikom prvih znakova grlobolje dobro je imati pri ruci pastile koje dezinficiraju grlo i ublažavaju bolove.

Pastile za grlo različitih su okusa, a najčešće su obogaćene vitaminima, stoga ih djeca obično vole. Prije nego što kupite proizvod, uvijek provjerite jesu li pastile primjerene dobi vašeg djeteta.

Još je jedna poznata dječja tegoba kašalj, stoga u svojoj kućnoj ljekarni uvijek morate imati i dva različita sirupa protiv kašlja. Naime, muči li vaše dijete mokri kašalj, treba mu sirup za lakše iskašljavanje. Međutim, kada ga muči suhi i nadražujući kašalj, njegovo stanje možete poboljšati sirupom za smirenje kašlja.

Fiziološka otopina i antihistaminik  

U svakoj kućnoj ljekarni obitelji s djecom fiziološka otopina nezamjenjiva je jer vlaži sluznicu nosa tijekom prehlade i alergija, olakšava disanje "začepljenim nosićima" i sprječava napredovanje upalnog procesa.

Imalo dijete alergiju ili ne, u kućnoj ljekarni također je dobro imati lijek i mast protiv alergije, koji u slučaju iznenadne alergijske reakcije (može se pojaviti prilikom uboda insekta) pružaju prvu pomoć samoliječenjem.

Mliječnokiselinske bakterije

Crijevne infekcije osobito su česte kod mlađe djece. Tijekom zimskih mjeseci prevladavaju virusne, a tijekom ljetnih mjeseci bakterijske crijevne infekcije. Najčešća je posljedica crijevne infekcije proljev, koji može biti popraćen povraćanjem, bolovima i grčevima u trbuhu, vrućicom, glavoboljom i općom slabošću.

Budući da proljev i povraćanje mogu brzo isušiti i oslabiti organizam djeteta, najvažnije mu je svjesno pomoći kako bi nadoknadilo izgubljenu tekućinu i elektrolite.

Dakle, dijete mora što više piti, a ako tekućinu ne može popiti, strpljivo mu je dajemo žličicom. Ako sumnjamo da je dijete dehidriralo, što se očituje suhim ustima, rjeđim mokrenjem i tamnijim urinom, dajemo mu otopinu za rehidraciju.

Za regulaciju crijevne flore preporučuje se da se djetetu prilikom prvih znakova crijevne infekcije, poput proljeva i povraćanja, dajumliječnokiselinske bakterijekoje su dostupne u svakoj dobro opskrbljenoj ljekarni u oblikukapsula, a za malu djecu u oblikukapi. Važno je da mali bolesnik uzima mliječnokiselinske bakterije najmanje tjedan dana nakon prestanka simptoma crijevne infekcije.

Neka probiotici nađu svoje mjesto u svakoj kućnoj ljekarni

Za »borbene rane«

Za male nestašne junake moramo uvijek imati pri ruci dezinfekcijsko sredstvo, sterilnu gazu, prvi zavoj i flastere, kojima ćemo zbrinuti rane i ranice koje svjedoče o veselom, razigranom i živahnom djetinjstvu. 

Kad kućna ljekarna nije dovoljna?

Uvijek potražite liječničku pomoć kada dijete teško diše, ima proljev ili vrućicu, a ne može piti; ako je mališan dehidriran ili ima visoku temperaturu, višednevnu vrućicu ili grčeve zbog visoke temperature.

Roditelji u pravilu najbolje poznaju svoju djecu, stoga trebaju slušati sebe i svoj osjećaj koji im govori da nešto nije u redu s mališanom i dijete odvesti liječniku. Na kraju krajeva, i iskusni pedijatri uzdaju se u majčinu intuiciju. Kada je riječ o zdravlju djece, bolje je tri puta više nego jednom premalo.

Crijevne infekcije posebno su česte kod mlađe djece. Neka vam probiotici budu uvijek pri ruci!

Misli na sebe, brini se o sebi

Ako se sami razbolimo, nećemo biti ni od kakve pomoći svojem djetetu. Zato je važno da roditelji misle i na sebe i da se prvenstveno pobrinu o sebi. Stoga u kućnoj ljekarni ne bi trebalo nedostajati:

  • sredstava za ublažavanje bolova,
  • uređenje probave,
  • smirivanje želuca,
  • vitamina i preparata za jačanje imunološkog sustava.

Ako se pobrinemo o sebi, naše će zdravlje biti jače, a svojim ćemo mališanima moći pružiti njegu kada im bude potrebna.

back to top