Zašto je uzimanje vitamina D važno

Urša Jarc, mr. pharm.
Prema nekim procjenama nedostatak vitamina D prisutan je kod otprilike 30 % odraslih i djece. Već dulje vremena poznato je da vitamin D pridonosi zdravim i jakim kostima. U posljednje vrijeme pojavljuje se sve više informacija koje vitaminu D pripisuju izvanredno značenje za naše zdravlje. Zašto je potreban vitamin D?
Zašto je uzimanje vitamina D važno

Jake kosti

Jedna od najvažnijih uloga vitamina D je održavanje serumske koncentracije kalcija i fosfora uz poticanje apsorpcije u crijevima, rast i razvoj kosti i omogućivanje pravilnog djelovanja zaštitnog hormona za održavanje koncentracije kalcija u krvi.

Nedostatak vitamina D mijenja metabolizam minerala, što uzrokuje nisku mineralnu gustoću kosti, i povećava rizik od gubitka koštane mase ili lomova. Rahitis, mekane kosti zbog nedostatka vitamina D kod djece, od sredine je 20. stoljeća rijetka bolest u razvijenom svijetu zbog dodavanja vitamina D.

Nedostatak vitamina D može imati teške posljedice za djetetovo zdravlje, među kojima je najpoznatiji rahitis.

Imunološki sustav

Vitamin D igra važnu ulogu i u normalnom radu imunološkog sustava što je potvrdila i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA). Receptor za vitamin D prisutan je u većini, ako ne i u svim, stanicama našeg tijela. Tako utječe i na stanice prirođenog imunološkog sustava i omogućuje njihov normalan rad.

Razna istraživanja utvrdila su vezu između nedostatka vitamina D i učestalosti pojave respiratornih infekcija i gripe. Niske vrijednosti vitamina D su također i faktor rizika od tuberkuloze. Još prije pojave antibiotika jedan od načina liječenja tuberkuloze je bilo prisilno izlaganje suncu.

Vitamin D za jake kosti i zube te imunološki sustav

Autoimune bolesti

Provedena su istraživanja koja su provjeravala vezu između nedostatka vitamina D i raznih autoimunih bolesti, kao što su multipla skleroza, astma, Crohnova bolest i ulcerozni kolitis. To su sve bolesti čija se učestalost znatno povećala u posljednjih 50 godina.

Jedan od uzroka mogao bi biti i nedostatak vitamina D što uzrokuje drugačiji rad imunološkog sustava. Uzročne veze još nisu dokazane jer su potrebna dodatna, dvostruko slijepa i randomizirana ispitivanja kako bi se moglo preporučiti nadoknađivanje vitamina D u slučaju tih bolesti.

Karcinom

Opažajna istraživanja izvješćivala su o vezi između nedostatka vitamina D i učestalosti određenih vrsta raka, kao što su na primjer karcinom dojke, prostate i debelog crijeva.

Određeni dokazi pokazuju da vitamin D utječe na rast stanica, angiogenezu, invazivnost i metastatski potencijal tumora. Osim toga, osobe koje boluju od karcinoma, a kojima su u krvi izmjerene više razine vitamina D, imaju veće šanse izlječenja od osoba kojima nedostaje vitamin D.

Budući da mehanizam djelovanja vitamina D protiv karcinoma još nije poznat, nadoknađivanje vitamina D ne može se uvrstiti u preporuku za liječenje.

Dokazan utjecaj vitamina D

Uloga vitamina D u tijelu još nije u potpunosti objašnjena, no postoje čvrsti dokazi za neke procese za koje se bez sumnje može tvrditi da pridonose poboljšanju zdravlja. Koji su to procesi za koje je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odlučila da su dovoljno poduprijeti dokazima?

  • Vitamin D pridonosi normalnoj apsorpciji/upotrebi kalcija i fosfora
  • Vitamin D pridonosi normalnoj razini kalcija u krvi
  • Vitamin D pridonosi očuvanju zdravih kosti
  • Vitamin D pridonosi radu mišića
  • Vitamin D pridonosi očuvanju zdravih zubi
  • Vitamin D pridonosi radu imunološkog sustava
  • Vitamin D igra ulogu pri diobi stanica

Izvor:

  1. The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. M. Holick. Rev Endocr Metab Disord. Published online 17 May 2017.
  2. Pravst I, Hlastan Ribič C. Ključna hranila za zdravje okostja. Farm Vestn 2012; 63, 290-296.
  3. Jia Guo and Zhangsuo Liu (2017). The Multiple Roles of Vitamin D Besides Calcium-Phosphorus Metabolism, A Critical Evaluation of Vitamin D - Basic Overview, Dr. Sivakumar Joghi Thatha Gowder (Ed.), InTech.
back to top