MAGNEZIJEV ALGINAT – OD OCEANA DO OLAKŠAVANJA ŽGARAVICE

Ispitivanja i kliničke studije pokazali su da više od 40 % do 60 % zapadne populacije može imati koristi od proizvoda na bazi alginata i ta se korist brzo povećava u drugim dijelovima svijeta gdje refluksna bolest također postaje sve češći problem. Znate li gdje možete pronaći alginate i proizvode na bazi alginata?
[Translate to Hrvatski:] MAGNEZIJEV ALGINAT – OD OCEANA DO LAJŠANJE ZGAGE

Alginati u prirodi

Alginati se prirodno javljaju kao strukturni polisaharidi u morskim algama. Najčešći su izvor smeđe alge (Laminaria hyperborea), koje rastu na stijenama na dubinama do oko 30 metara, gdje je voda bistra.

Alginati u farmaciji

Lijekovi i medicinski proizvodi na bazi alginata desetljećima se uspješno koriste za liječenje simptoma gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) jer iznimno brzo ublažavaju njezine simptome.

Tijekom posljednjih dvadesetak godina znanje i svijest o GERB-u porasli su, što je dovelo do puno boljeg razumijevanja posljedica refluksa želučanog sadržaja u gornjim dišnim putovima (plućima, grlu, nosu i ušima), što može uzrokovati ili pogoršati mnoge druge simptome. Sve navedene tegobe mogu se spriječiti ili ublažiti primjenom farmaceutskih proizvoda na bazi alginata.

Alginati imaju jedinstven mehanički način djelovanja koji utječe samo na želudac; naime, ne apsorbiraju se u krv. Postoji mnogo različitih alginata s različitim strukturama i svojstvima. Među njima je i magnezijev alginat koji se nalazi u medicinskom proizvodu WAYA® RefluStop.

Magnezijev alginat u proizvodu WAYAStopReflux

WAYA StopReflux je medicinski proizvod koji ublažava simptome refluksa kao što su žgaravica, povrat kiseline u usnu šupljinu (refluks kiseline), upala jednjaka uzrokovana refluksom, otežano gutanje (disfagija) i bolno gutanje (odinofagija).

WAYAStopReflux smanjuje simptome za manje od tri minute.

Zahvaljujući sinergijskom djelovanju svih sastojaka, novi proizvod WAYAStopReflux ima djelovanje 3 u 1. Sadržava magnezijev alginat, koji stvara fizičku barijeru kiselini; hijaluronsku kiselinu i kondroitin sulfat, koji štite i obnavljaju sluznicu, te puferirajuća sredstva za neutralizaciju kiseline.

Većina proizvoda s alginatima na tržištu sadrži alginate u obliku natrijeve soli, što može biti teško za osobe s ograničenim unosom natrija. WAYAStopReflux sadržava alginat u obliku magnezijeve soli, što znači da ne pridonosi unosu natrija u organizam.

Medicinski proizvod WAYAStopReflux jednostavno se koristi – samo 1 vrećica poslije glavnih obroka ili navečer prije odlaska u krevet, odnosno na spavanje. Prije upotrebe upitajte svog liječnika ili ljekarnika za savjet.

Informacije sadržane na ovoj stranici namijenjene su samo u informativne svrhe i ni u kojem slučaju ne zamjenjuju pomoć ili savjet liječnika ili ljekarnika!

Izvor:

  • Bor S, Kalkan İH, Çelebi A, et al. Alginates: From the ocean to gastroesophageal reflux disease treatment. Turk J Gastroenterol 2019; 30(Suppl 2): S109-36.
back to top